ökoturizmus

2020.08.18. 15:50

A Gerecse Naturpark Látogatóközpont közelebb hozza a természetet

Horváth Viktória turisztikai szakember szerint napjainkban növekszik a természet értéke.

Fenyvesi Károly

Forrás: Beküldött

Sorra nyílnak, nyíltak meg látogatóközpontok megyénkben, például a közigazgatásilag Bajóthoz tartozó Péliföldszentkereszten is. Az egyre látogatottabb kegyhely új létesítményének szerepéről osztotta meg gondolatait kérésünkre olvasóinkkal Horváth Viktória. A Dorog és Térsége Turizmus Egyesület szakemberének kiemelt feladata Bajót (Péliföldszentkereszt), Lábatlan, Nyerges­újfalu és Süttő turisztikai fejlesztése.

Alapgondolatként hallhattuk, hogy a látogatóközpontok létrejöttével megvalósulhat az az alap infrastruktúra, amelyre építve bővíteni lehet a helyi szolgáltatások körét. A térség kap egy olyan korszerű, sok látogatót vonzó bázist, amely elősegítheti olyan szolgáltatások kialakulását, fejlődését, amelyek eddig a motiváció hiánya, vagy a kevés vendég miatt nem voltak turisztikai tényezők. A változás kiváló eleme lehet a gazdaságfejlesztésnek, illetve a helyi, környékbeli munkaerő foglalkoztatásának is.

Horváth Viktória szerint fontos, hogy minden látogatóközpontnak legyen olyan egyedi arculata, úgymond kínálata, amely megkülönbözteti az összes többitől. Az utazók, a kirándulók napjainkban már elvárják, hogy tökéletes szolgáltatással várják őket és igényük van az élményre. Ez csábító, kínálható lehet számukra a természetben is.

A koronavírus okozta hatásokkal is számolni kényszerülő napjainkról a szakember elmondta, hogy felértékelődnek a kisebb, nem tömegek által látogatott területek, növekszik a természet értéke. Ha a látogatóközponttal párhuzamosan, a helyiek is minőségi szolgáltatást tudnak nyújtani, felkészülnek a turisták fogadására, akkor gyorsan be lehet kerülni a turisztikai körforgásba. Horváth Viktória szólt arról is, hogy a Gerecse Naturpark Látogatóközponthoz kapcsolódóan olyan intenzív kampányok sorát kell megtervezni, megvalósítani, amelyek biztosan elérik az emberek már egyre magasabb ingerküszöbét.

Don Bosco Szalézi Társasága egyik ismert otthona

Péliföldszentkereszt, az országosan újra nagyon jól ismert búcsújáróhely története három évszázaddal ezelőtt kezdődött. Zarándokhelyi jellegéről a Visitatio Canonica azt írja, hogy 1730. május 30-án egy sántán született gyermek itt csodálatosan meggyógyult. A kegyhely Bajót községtől négy kilométerre fekszik. Először Pél-Pély néven 1265-ben, majd 1291-ben említik az okiratok. 1338 óta a terület az esztergomi érsekség pusztája. Középkori templomának romjai 1700 elején még álltak a mai templom helyén. Barkóczy Ferenc hercegprímás kolostort épített a nazarénusoknak, akik 1763 és 1770 között működtek itt. Utánuk a pálos rend letelepedését kísérelték meg a prímások először 1866–67, majd 1903–1906 között. 1913 novemberétől a kegyhelyet Don Bosco Szalézi Társasága veszi át. Forrás: bucsujaras.hu

Van rá lehetőség

A programok tervezésénél fontos kérdés, hogy melyek lehetnek a fő célcsoportjai a látogatóközpontnak. A Dorog és Térsége Turizmus Egyesület a közelmúltban értékelte azt a hét, hazánk minden részében működő ökoturisztikai látogatóközpont bevonásával végzett felmérését, amely az elképzeléseket tekintette át. Kiderült, egyelőre egy kottából játszanak mindenütt. Nagyon odafigyelve várják az iskolás csoportokat, az idősebbeket és a gyermekes családokat.

Fontos feladat valamivel kitűnni az információk özönéből. Péliföldszentkereszten minden lehetőség adott a különleges, egyedi szolgáltatásokra. A látogatóközpont nagyon szép természeti környezetben épült, kínálja magát az aktív ökoturizmus. Egyedi az épületben látható kiállítás, a tulajdonos-fenntartó szalézi rend látványosan ötvözi a teremtésvédelem és a természetvédelem gondolatkörét. Az érdeklődők a központ megtekintése után vezetett, vagy önálló túrákkal indulhatnak útra a környékbe. Sziklamászás, kerékpározás, hintómúzeum, szent kereszt ereklye és a Lourdes-i barlang is várja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában