koncertek

2020.08.26. 06:46

20 millióval segítik megyénk kistelepüléseinek kulturális rendezvényeit

Megyénk önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumától 20 millió forint pályázati pénzt nyert arra, hogy a kistelepülései kulturális rendezvényeit és az ott fellépő előadókat támogassa.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A megyei önkormányzatnak mindig fontos volt a kistelepülések sorsa, amikor lehetősége van a támogatásra, akkor segíti a falvakat. Ezért nem volt kérdés, hogy ezzel az EMMI által kiírt pályázati lehetőséggel is éljen, hiszen így a kistelepüléseken élők lehetnek részesei zenekari- és rock­koncerteknek, táncelőadásoknak, zenés, verses programoknak, minifesztiváloknak megyeszerte.

– Határozott törekvésünk megyénk kincseinek, értékeinek felkarolása is. A pályázaton elnyert összeget ezért úgy használjuk fel, hogy minél több értéket képviselő megyei előadó, együttes jusson fellépési lehetőséghez. Ugyanakkor, mivel megyénk a legsűrűbben lakott nemzetiségekkel, nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetiségi értékek őrzésére is. Ezért hoztunk létre a nemzetségi szervezetek vezetőivel egyeztetve a megyei nemzetiségi fesztivált – mondta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A programsorozat keretében a megye nemzetiségi együttesei, német, szlovák és roma hagyományőrző együttesek lépnek fel, adnak jellemzően szabadtéri koncerteket. A nemzetiségi fesztivál első eseménye, ha úgy tetszik főpróbája volt a 160 éves Csolnoki Fúvószenekar fellépése a helyi Szent János parkban. Július utolsó vasárnapján a nyolctagú német nemzetiségi hagyományőrző együttes, a Burschen Kapelle adott egyórás műsort a kecskédieknek a Szent Anna-napi búcsú alkalmából. Nemrégiben pedig a Mogyorósbányai Fúvós­zenekar örvendeztette meg a helyieket vidám térzenével.

Táton, a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar adott szabadtéri koncertet, Dunaszentmiklóson pedig a Die Laus Buben zenekar fellépése volt a sváb nemzetiségi sördélután fénypontja. Ugyancsak nemzeti ünnepünkön térzenére várta a helybélieket a Sárisápi Szlovák Pávakör és Sárisápi Bányász Fúvószenekar. Dadon Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész lépett fel a katolikus templomban. Szombaton roma hagyományőrző zenés, táncos délután lesz a vértesszőlősi Közösségi Házban a Cigányokért Szociális és Kulturális Egyesület szervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában