statisztika

2020.06.11. 07:02

Várgesztes még Szegednél és Egernél is népszerűbb az újrainduló hazai turizmusban

A májusban újraindult belföldi turizmus során Várgesztes annyira népszerű volt, hogy országos tekintetben olyan nagyvárosokat is megelőzött, mint Eger vagy Szeged.

Kemma.hu

Várgesztes, 1992. július 9. Légi felvétel Várgesztes XIII-XIV. században épített kis gótikus várának romjairól a 385m magas Várhegyen. MTI Fotó: Hámor Szabolcs.

Forrás: MTI

Fotó: Hámor Szabolcs

A gyors és összehangolt kormányzati intézkedéseknek köszönhetően májusban újraindult a 2020-as turisztikai szezon belföldön. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhetően részletes adatok állnak rendelkezésre a szálláshelyek január-májusi forgalmáról, illetve már a nyári szezon alakulása is látható – írja a az mtu.gov.hu.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2019-ben indította útjára a turizmus eddigi legjelentősebb és legátfogóbb informatikai fejlesztését, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot. Az NTAK rendszerén keresztül naprakészen, online látja 1111 szálloda, 1728 panzió, és több mint 31 ezer magánszálláshely adatait.

A nyilvánosságra hozott statisztikai adatok között találunk egy érdekességet megyei vonatkozásban is. A járványhelyzet után májusban újraindult belföldi turizmust illetően olyan rangsort is közöltek, amely megmutatja, hogy május hónapban melyik volt az a 10 város vagy település, ahol a turisták a legtöbb éjszakát töltötték, vagyis amelyik nagyon keresett volt. Itt olyan nagyvárosok között szerepel Várgesztes, mint Budapest, Debrecen, Győr vagy akár Balatonfüred. De még csak nem is a top 10 végén, hanem az előkelő hatodik helyen országos tekintetben. Várgesztesen a turisták májusban több mint hét ezer, pontosan 7 ezer 704 vendégéjszakát töltöttek el. Ezzel olyan hatalmas városokat előzött meg a sorban a Komárom-Esztergom megyei település, mint Szeged vagy Eger.

A legfrissebb összesített adatok szerint májusban a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba adatot beküldő magyarországi szálláshelyekre összesen 134 ezer vendég érkezett, akik 433 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A nemzetközi utazási korlátozások miatt májusban a belföldi forgalom volt meghatározó, a vendégszám 94 százaléka, a vendégéjszakák 82 százaléka hazai vendégektől származott.

A teljes májusi vendégforgalom közel kétharmada (278 ezer vendégéjszaka) a május 18-31. közötti időszakban valósult meg. A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe a szokásosnál jelentősebb volt májusban, különösen a belföldi forgalomban, ahol a vendégéjszakák 42 százaléka ezen szállástípusokban realizálódott.

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 122 ezer vendég érkezett májusban, akik 355 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is a belföldi forgalom volt a meghatározó, a vendégek 97 százaléka, a vendégéjszakák 86 százaléka a hazai vendégektől származott. Az összesített adatok alapján az év első öt hónapjában a vidéki szálláshelyeken közel 1,4 millió vendég szállt meg, akik 3,6 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Összesített adatok

Az összesített január-májusi adatok alapján május végéig több mint 2 millió vendég 5,5 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken. A szállodák 1,4 millió vendéget és 3,4 millió vendégéjszakát regisztráltak az idei év első 5 hónapjában, ami a tavalyi év, azonos időszakra vonatkozó KSH adataival összevetve a vendégszám esetében 59,7 százalékos, a vendégéjszakákat tekintve 41,7 százalékos visszaesést jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában