Kutatás

2020.06.19. 06:57

Kevés magyar városban olyan jó élni, mint Tatán vagy Komáromban

A Hétfa Kutatóintézet és Elemzőközpont életminőségi indexet hozott létre. 345 várost, ezen belül 151 járásszékhelyt vizsgáltak. A Járásszékhely Monitor 2020-as kutatásában hét évet vizsgáltak, a tanulmányban szereplő dimenziók alapján az értekezés megkülönböztet legmagasabb életminőségű, valamint komoly életminőségi kihívásokkal küzdő városokat is. Régiónk járásszékhelyei az élen járnak.

Raffael Veronika

felmérések szerint Tata városi életminőségi indexével az országos listán az elsők között szerepel

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A járási rendszer 2013-as bevezetése óta bővült a járásszékhelyek által ellátott térségközponti feladatok köre, ami ezeknek a városoknak az életminőségben és versenyképességben egyaránt okozhatott változásokat. A Járásszékhely Monitor 2020-as tanulmányában a 2012-es adatok a járási rendszer létrehozását megelőző éves viszonyokat, míg a 2018-as adatok a jelenlegi viszonyokat térképezik fel. A vizsgált dimenziók segítségével így ezen időszak alatt vizsgálható egy-egy járásszékhely társadalmi összetételének, gazdaság helyzetének, valamint infrastruktúrájának változásai is.

Az elemzés alapvetően Budapestet kivéve minden város adatait vizsgálja, azonban főképp azt a 151 járásszékhelyt helyezi fókuszba, amelyek nem megyei jogú városok. A tanulmány eredményeképp kapott sorrendet a kutatás során kirajzolódó értékek adták, melynek alapján öt csoport született: a legmagasabb életminőségű városok; a magas életminőségű városok; a jó életminőségű városok; a közepes életminőségű városok és a komoly életminőségi kihívásokkal küzdő városok. A vizsgált dimenziók egyebek mellett például a stabil demográfiai helyzet, az erős gazdaság, a szociális biztonság és az egyéni jómód.

A HÉTFA szakértői életminőségük alapján felállították a városok rangsorát (Fotó: hetfa.hu)

Megyénk járásszékhelyei kifejezetten jó értékekkel bírnak és számos tekintetben hasonlítanak egymásra: a gazdasági szinten a legjobban teljesítő 26 város közül öt Komárom-Esztergom megyei, de a Szociális biztonság, az Egyéni jólét, valamint az Elérhető szolgáltatások dimenziókban egyaránt nagyon jó értékeket értek el vizsgált városaink.

Komárom, Esztergom és Tata a civil társadalom és a fiatalok képzettsége alapján is kiemelkednek a megyei átlagból: Komárom az Erős civil társadalom dimenzióban az országos rangsor 1. helyén áll. Ezeknek a városoknak a növekedési üteme is az országos átlag körüli, vagy azt meghaladó volt – Esztergom és Tata esetében a 2010-es évek eleje óta jelentős előrelépés tapasztalható, ezért a legmagasabb életminőségű városok közé sorolhatók. Komárom és Tata 58-as, míg Esztergom 57-es városi életminőségi indexével országosan az elsők között szerepel.

A tanulmány elkülönülve említi iparvárosainkat – így Oroszlányt és Tatabányát. Oroszlány a Szociális biztonság és az Erős gazdaság dimenzióban a 2012-es adatokhoz képes mára kiemelkedő javulást mutat. Mindkét város életminősége a magas kategóriába esik.

A megye többi járásszékhelyétől alapvetően különbözik a kis népességű, egyik csoportba sem besorolható Kisbér. Méretéhez képest különösen jó helyen áll az Egyéni jólét dimenzióban, összefüggésben a környéken elérhető munkahelyek bőségével, ezért a jó életminőségű besorolást kapta.

Megyeszékhelyünket is vizsgálták

Tatabánya az országos viszonylatban az 56,1-es városi életminőségi indexével a 34. helyen áll. A tanulmány említi a régi aktív szénbányászat időszakát, jelenleg a település a sok és jelentős gépipari cég, illetve autóipari beszállító megtelepedésével indokolva az Erős gazdaság dimenzióban kiemelkedő értéket ért el. A város jelenleg jól látható fejlődést mutat az Elérhető szolgáltatások és a Stabil demográfiai helyzet dimenziói terén is.

Tatabánya a 2012-es adatokhoz képest nagyon jó eredményt ért el a Szociális biztonság és az Egyéni jólét szempontjából is. A turulmadár otthona a régi, 52-es index helyett mostani értékelésével a megyeszékhelyek sorrendjében a 13. helyet érte el az életminőségi sorrendben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában