Hagyományőrzés

2020.06.26. 16:39

Tarjánban átadják a német hagyományokat

Szeptember elsejétől változik a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola, azaz a Grundschuhle Tarian fenntartója. A három telephelyen működő, kétnyelvű és a német nemzetiségi oktatásban is élen járó intézményt a következő tanévtől a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat tartja fenn.

Sugár Gabi

Az intézmény főbejárata előtt Palatin Anna, Fülöp István és Klinger Tamás beszéli meg a napi teendőket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Az intézmény évtizedek óta bázisiskolaként működik. Vértestolnán és Héregen van telephelye, ahol összevont osztályban tanítják az alsósokat, akik felsőben már a tarjániban folytathatják tanulmányaikat. A német nemzetiségi iskolába évfolyamonként egy, illetve felsőben két osztály működik. Kettőszáz hetven gyermek oktatásáról, neveléséről gondoskodnak. – Korábban is felmerült a fenntartóváltás, ezért a legutóbbi választás után elkezdtük a tárgyalásokat – meséli Fülöp István, a Tarjáni Német Nemzetiségi Önkormányzat új elnöke.

– Több fórumon vettünk részt, mindenhol hangsúlyozták: a fenntartóváltás alapja a nemzetiségi és a települési önkormányzat, valamint az iskola szoros és hatékony együttműködése. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a döntést mindenki egyhangúan támogatta. Ezt követően indítottuk el a folyamatot, s így terveink szerint szeptembertől ismét tarjáni működtetője lesz az iskolánknak. A nemzetiségi önkormányzat eddig is nagyon sokat tett a sváb hagyományok megőrzéséért. Eddigi 3-4 millió forintos éves költségvetésük a köznevelési feladatok ellátásával, a normatív támogatások kezelésével kétszázmilliós nagyságú lesz.

– Baj, Csolnok, Tatabánya-Felsőgalla után szeptembertől a szári és a tarjáni iskolát is a helyi német nemzetiségi önkormányzat működteti – vette át a szót Klinger Tamás, polgármester. – Jó kapcsolatunk volt a tankerülettel, de azt gondoljuk, a helyi működtetéssel még hatékonyabban tudjuk szervezni a kétnyelvű, nemzetiségi iskola mindennapjait. Az identitástudat és a német nyelvoktatás erősítése mellett a hagyományok intenzívebb átadását is szolgálja a döntés. Fülöp István hozzátette: az elmúlt időszakban több megbeszélésen, tapasztalatszerző látogatáson vettek részt olyan intézményekben, ahol már nemzetiségi önkormányzat vette át a működtetést. Német anyanyelvű tanárral szeretnének majd együtt dolgozni – mondja befejezésül Palatin Anna iskolaigazgató.

Tucatnyi gyermekre felügyeltek

A koronavírus-járvány Tarjánban is online felületre terelte az oktatókat. A szülők segítségével, a pedagógusok lelkesedésével két napon belül megszervezték az oktatást, s így minden diák teljesítménye értékelhető volt a tanév végén. Palatin Anna iskolaigazgató elmondta: április elejétől ügyeleti rendben fogadtak gyerekeket. Júniustól naponta 60–70-en érkeztek, akiket elkülönítve, kis csoportokban foglalkoztattak.

A nagyobb eseményeket is az online térbe költöztették, s folyamatos volt a kapcsolattartás a gyerekekkel és a szülőkkel. Megszervezték a nyolcadikos osztályok ballagását, amelyet az otthon rekedt családtagok élőben követhettek, s évzárót is tartottak osztályonként fél órás csúsztatással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában