szüret

2020.06.29. 14:09

Sokakat rabul ejtett Tatabányán a levendula

A lila virág sokakat rabul ejt. A Balaton-felvidék mellett szerencsére ma már megyénkben is több helyen van alkalmuk a „levendulamániásoknak” begyűjteni a számtalan módon hasznosítható, egész éven át illatozó virágot.

Sugár Gabi

Júniusban már lehetett találkozni a levendulaszüretet hirdető posztokkal. Tatabányán két helyen is jártunk. Kertvárosból korábban a levendula kedvelőihez vitték el a virágokat. Vásárban és rendezvényeken kínálták illatpárnáikat, és illatos csokraikat. A programok ugyan elmaradtak, de a virágzás nem, így „szedd magad” akciót hirdettek.

Lila szalagos tábla köszöntötte az érkezőt. A ház ura kedvesen invitált a kellemes hangulatú kertbe. Különleges, házi készítésű portékák, horgolt álomfogók, illatzsákok, csokrok látványa fogadott.

Hogyan hat a levendula

A levendula lilás virága kellemes, üde, illatos. Fő hatóanyaga a kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cser­anyagokat, kumarinokat is.

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Használják rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is. Kellemes illóolaját előszeretettel hasznosítja az illatszeripar.

Gondos kezekről árulkodott a tucatnyi szépséges levendulabokor is. Néhányan már szüreteltek. Közben nyakunkba zúdult egy nyári zápor, amelyet az eresz alatt a hintaágyból néztünk. Kellemes beszélgetés után hatalmas csokor illatos virággal távoztunk. Egy héttel későbbre hirdetett szüretet Bánhidán a Gördülő Kosár Bevásárló Közösség, ahol csaknem ötszáz tő levendula pompázott. Már a nyitásra sokan érkeztek: idősek, fiatalok – természetesen főként hölgyek. Szépen, sorban szedhettük a lila virágokat, s közben még levendulaszörpöt is kóstolhattunk.

A vértesszőlősi levendulásról már korábban írtunk lapunkban. Egy ottani őstermelő szerette volna meglepni a lila virágmezővel a feleségét az 50. születésnapján. A titkos tervet azonban a Kecskemét mellől hozott 2500 tő keresztül húzta: egy évvel korábban virágba borult. Tavaly hirdették meg első „szedd magad” akciójukat, s a hatalmas mennyiségű levendulából többféle terméket is készítettek. Hét közepén, késő délután érkeztünk Szőlősre. Egymás után érkeztek a környező településekről a látogatók, akik a virágtengerben lévő „fotóspadot” is kihasználták.

Az étkezési levendulát már majdnem leszüretelték, de az illatpárnákba, levendulabuzogánynak való hosszabb szárú lila virág még ezrével díszelgett a méhecskék és az érkezők örömére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában