navigáció

2020.06.19. 15:00

Önkéntesek segítségével újítják meg a Vértes és a Gerecse túrajelzéseit

Évtizedek óta segítik az erdőjárókat, turistákat a különböző színű és formájú turistajelzések: kék, piros, zöld sávok, keresztek. A felfestett, változatos színű és formájú jelek terelik céljaik felé az útra kelőket. A kilencven éve alkalmazott turistajelzés-rendszer azonban folyamatos karbantartást igényel.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

A Megyei Természetjáró Szövetség (KEM TJSZ) évtizedek óta vállalja a turistaútvonal-hálózat felújításának koordinálását, szükség esetén újrafestését. A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) pályázata pedig kiváló alkalmat ad erre. Célja, hogy a Magyarország területén található fő turistajelzések pótlása így megoldódjon, például a megyénken áthaladó Országos Kéktúra kék vagy a Közép-dunántúli Piros vándorlás piros sávja.

A feladat rendkívül felelősségteljes, hiszen helyismerettel nem rendelkező kirándulók is gyakran sétálnak az erdőkben, őket a kezükben lévő turistatérkép és a jelzések alapján kell elvezetni úti céljukhoz. A jelzések felfestését és újrafestését ezért vizsgázott túravezetők és jelzésfestő minősítéssel rendelkezők irányítják.

– A Vértesben és a Gerecsében a szakaszokat a megyei természetjáró szakosztályokkal, és önkéntesek bevonásával újítják meg – mondja Fehér Péter, a megyei Természetjáró Szövetség elnökségének tagja, a Mária út Egyesület önkéntese.

A szakember hozzátette: bár a korszerű technológiai háttér fejlődése a webes felületeken, a netes hozzáférés, a mobiltelefonok használata azt sugallhatná, hogy felesleges az erdei csapások kijelölése, és a turistajelzések felfestése idejétmúlt, azonban ez nem így van: a túrázók ugyanis nem feltétlenül mobiltelefonnal közlekednek. A természetben járók számára biztonságot adnak a felfestett jelzések mostoha időjárási környezetben, vagy ha lemerül a telefon, illetve nincs térerő.

A festéssel megújulnak azok a szakaszok is, amelyek nagyobb, országos zarándokutakkal együtt haladnak, így a Mária út szakaszai is Tatabánya-Felsőgalla, Vértessomló, Oroszlány területén. A felújítást végző szakosztályok együttműködése mellett munkájukat segítette Pápai Lászlóné, Wittmer Antal és helyi önkéntesek.

– Most is több segítőt sikerült mellénk állítani – meséli Fehér Péter. – Bízom abban, hogy a jövőben is lesznek olyan természetet szerető társaink, akik hozzánk hasonló módon segítik a turistajelzések felújítását és karbantartását.

Tudnivalók a jelzésekről

Hazánkban a turistajelzés-rendszert 1930-ban dolgozták ki. A jelzéseket színek és formák alapján lehet azonosítani. Az országos, valamint a regionális főútvonalakat sávval, az összekötő szakaszokat kereszttel, a különböző úti célra vezetőket más jelzéssel lehet beazonosítani. A sávok frekventált pontokat kötnek össze. Tájegységeken keresztül vezető turistautak jelzésére a kék, piros, sárga, zöld szolgál.

Komárom-Esztergom megyében egyébként több zarándok­út is áthalad: a lila és kék Mária út, a Gyöngyök útja, a Szent Jakab út, és a Magyar Zarándokút is. A természetben a jelzéseket fehér alapra és jól látható tereptárgyakra (fa, kerítés, kő) festik fel. Számtalan egyéb jelölés van, amelyek átkötő vagy összekötő (illetve rövidítő) utakat vagy körsétákat is jelölhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában