Égbolt

2020.06.06. 19:35

Lenyűgöző látványt nyújtottak az éjszakai világító felhők a Prédikálószéken

A Prédikálószéken működő éjjellátó kameráknak köszönhetően sikerült megörökíteni az év első, éjszakai világító felhőit.

Kemma.hu

Forrás: Időkép

Hazánkban a júniustól augusztusig tartó időszakot nevezhetjük az éjszakai világító felhők szezonjának, amikor mi is megfigyelhetjük őket a hajnali, késő esti órákban. Ezt a különleges felhőtípust idén május 6-án hajnalban sikerült először lencsevégre kapni prédikálószéki éjjellátó kameráknak:

Az éjszakai világító felhők a horizonton (Fotó: Időkép)

Mi az az éjszakai világító felhő?

Ezek a legnagyobb magasságban megjelenő felhők, sokkal magasabban alakulnak ki, mint az átlagos felhők. Nagyjából 75-85 kilométerre a felszíntől, a mezoszférában jönnek létre, ami egy rendkívül száraz rétege a légkörnek, ide csak ritkán jut fel nedvesség.

Kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó Nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (a rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben.

A következő hetekben nagyobb számban és fényességgel láthatunk még világító felhőket, így érdemes lesz napnyugta után és napkelte előtt 2 órával figyelni az északnyugati és északkeleti horizontot – írta az idokep.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában