koronavírus

2020.06.17. 17:32

Kiderült, mennyi aktív fertőzött van Komárom-Esztergomban

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján részletezte az országos és a megyékre lebontott adatokat

Kemma.hu

Forrás: koronavirus.gov.hu

Mint arról beszámoltunk, országosan mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Komárom-Esztergomban a június 17-i adatok szerint összesen 300 regisztrált beteget tartanak nyilván.

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta: az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, közülük 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. A járvány idején összesen 242 139, a vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló laboratóriumi vizsgálatot végeztek el – tette hozzá.

A nyilvántartott aktív betegek megyénkénti eloszlása következő:

 • Budapesten 377 fő
 • Zala megyében 151 fő
 • Komárom-Esztergomban 128 fő
 • Pest megyében 128 fő
 • Fejérben 127 fő
 • Nógrádban 24 fő
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 11 fő
 • Csongrád-Csanádban 6 fő
 • Hajdú-Bihar megyében 4 fő
 • Békés, 2 fő
 • Győr-Moson-Sopron 2 fő
 • Vas megyében 2 fő
 • Borsod-Abaúj-Zemplén: 1 fő
 • Jász-Nagykun-Szolnok 1 fő
 • Veszprém megyében 1 fő
 • Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Tolna és Somogy megyében nincs regisztrált aktív fertőzött. A tisztifőorvos hozzátette: nincs változás a nyilvántartott aktív fertőzöttek számában.

  A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma a következőképpen alakult: Budapesten 340-en, Pest megyében 93-an, Fejérben 43-an, Komárom-Esztergomban 38-an, Zalában 16-an, Veszprém megyében 8-an, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében 6-6-an, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében két-két ember veszített életét a járvánnyal összefüggésben. Nem történt haláleset Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében – ismertette.

  Müller Cecília szólt arról is: a járvány alatt Magyarországra 93 esetben „importálták”, vagyis hurcolták be a vírust külföldről. Ausztriából 33, az Egyesült Királyságból 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból, Izraelből, az Egyesült Államokból és Iránból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, Csehországból, Portugáliából és Saint Luciából 1-1 esetben érkezett Magyarországra koronavírussal fertőzött ember. Kitért arra, hogy a megbetegedettek nemek szerinti eloszlása nem változott: a fertőzöttek 57 százaléka nő.

  Müller Cecília elmondta azt is, hogy az összes fertőzött 40 százaléka az idős korosztályból került ki, és nem történt a vírushoz köthető haláleset Magyarországon a 30 évesnél fiatalabbak körében. A 20 év alattiak korcsoportjában a járvány ideje alatt csupán 90 esetet regisztráltak.

  Az országos tisztifőorvos visszatekintésében elmondta, 2019 év végén értesültek arról a hatóságok, hogy vírusos tüdőgyulladás megbetegedéseket jelentettek Kínából, ahol először zoonózisnak (állatról emberre terjedő megbetegedés) tartották a fertőzést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 27-én kiadott jelentése szerint 11 országból 37 megbetegedést regisztráltak, március 2-án pedig már 66 országból érkeztek koronavírus-fertőzésről jelentések.

  Müller Cecília kiemelte, a WHO január végén bejelentett egészségügyi veszélyhelyzete előtt Magyarország már megtette a szükséges intézkedéseket, itthon március 4-én regisztrálták az első koronavírus-fertőzést két iráni egyetemistánál. A betegek száma folyamatosan emelkedett, és az első esetek után nagyjából egy hónapig azonosítani tudták a behurcolt eseteket és kontaktkutatással a többi fertőzöttet. Az első, a járvánnyal összefüggő haláleset március 15-én történt – emlékeztetett.

  A szakember felidézte: májusban a napi új esetek száma 11 és 79 között változott, a nyilvántartások alapján az aktív esetek száma abban az időszakban 1029 volt, ami már csak 44 százaléka az áprilisi adatnak.

  Müller Cecília szerint Magyarországon nem volt rendkívül látványos a járványgörbe „kiugrása”, az első hullám egy ellaposított járványgörbét mutatott, aminek köszönhetően „egy picit fellélegezhetünk”. Kiemelte, a vírus jelen van, az óvintézkedéseket, a higiénés szabályokat továbbra is be kell tartani. Az operatív törzs utolsó napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília mindenkinek megköszönte a járvány idején végzett munkáját, a védekezésben nyújtott segítségét és kitartását.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában