javaslatok

2020.06.06. 17:41

A tatabányai Fidesz-KDNP adómentességgel, krízistámogatással is segítene

Gazdaságélénkítő, családokat és vállalkozásokat segítő előterjesztéseket készít elő a Fidesz-KDNP Tatabányán.

S. G.

Gazdaságélénkítő, családokat és vállalkozásokat segítő előterjesztéseket készít elő a Fidesz-KDNP Tatabányán.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A tatabányai Fidesz-KDNP frakció az elmúlt időszakban konzultált a szociális és gazdasági terület szakembereivel, hogy a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítás, és szociális válságkezelés érdekében a leghatékonyabb döntéseket hozzák meg a város vezetői. Az elmúlt héten ismertetett szociális javaslatok után Schmidt Csaba frakcióvezető és Magyarné Kocsis Andrea képviselő sajtótájékoztatón ismertette a gazdasági munkacsoport ajánlásait.

Az első kettős célt szolgál – kezdte a frakcióvezető. Elismerés azoknak, akik a járvány során az első vonalban küzdöttek. Mindezt úgy, hogy a jutalmazásnak gazdaság­élénkítő hatása is legyen. Schmidt Csaba kifejtette: az egészségügyben, a szociális szférában dolgozók mellett az önkéntesek, s mindenki, aki az elmúlt hónapokban a járvány miatt nehéz helyzetbe került tatabányaiak ellátásán, vagy a kór elterjedésének megakadályozásán dolgozott, azoknak a város 10 ezer forintos „Tatabánya utalvánnyal” köszönje meg áldozatos munkáját. Fontos, hogy ezeket kizárólag tatabányai vendéglátóhelyeken válthassák be. A döntés hozzávetőlegesen háromezer embert érintene, s 30 milliós kiadást jelentene.

Magyarné Kocsis Andrea képviselő kiemelte: konzultáltak a gazdaságfejlesztő szervezettel és a Kereskedelmi és Iparkamara szakembereivel is. Javaslatuk alapján olyan előterjesztést dolgoznak ki, amely a legkisebb vállalkozásokat támogatná. Elengednék a helyi adót a 2,5 millió árbevétel alatti vállalkozásoknak. Az alapvetően önfenntartó, egyszemélyes, főként a szolgáltató szektort bővítő kisvállalkozásoknak az elsők között kellett bezárniuk. Jelenleg az adó 50 százaléka terheli őket, de a frakció javasolni fogja a fennmaradó rész elengedését is. Ez hozzávetőlegesen 37 milliós támogatást jelent a kisvállalkozásoknak.

A képviselő hozzátette: javasolni fogják, hogy a 100 négyzetméter alatti üzlethelyiségek esetén engedjék el az építményadót. Ez alól az élelmiszer- és dohányboltok kivételt jelentenek. A javaslatokat jövő héten nyújtják be a város vezetőjének.

A közelmúltban jelentette be Schmidt Csaba frakcióvezető és Bereznai Csaba, a frakció szociális ügyekért felelős tagja, hogy albérleti és krízistámogatással, és a nyári időszakban a kisgyermekek ingyenes napközbeni ellátásával támogatnák a családokat.

– A kormány intézkedései mellett szükség lehet helyben is célzott segítségre – hangsúlyozta Schmidt Csaba. – A polgármesteri döntés értelmében az önkormányzati lakásokban élők három hónapig mentesültek a bérleti díj megfizetésétől. Javasoljuk, hogy mindenki, aki elveszítette a munkáját, vagy fizetés nélküli szabadságon van, részesüljön kedvezményben.

A javaslat alapján a magánlakásokban élők lakhatását maximum 6 hónapig, vagy legfeljebb munkába állásig a bérleti díj felével, vagy havonta maximum 50 ezer forinttal támogassák. Akiknek 10 százalékkal nagyobb mértében csökkent a fizetésük, azok 25 százalékos albérleti juttatást, vagy maximum havi 25 ezer forintot kapjanak.

Bereznai Csaba hozzátette: a nehéz helyzetbe került családok számára fontos a gyors segítség, ezért nekik krízistámogatásként két héten belül kiutalandó 50 ezer forint egyszeri segítséget nyújtanának. A legtöbb munkavállaló szabadsága elfogyott az elmúlt hónapokban, ez nyáron problémát jelent a kisgyermekes családoknak. Javasolják, hogy szükség esetén több helyszínen, térítésmentesen biztosítsák nyáron a napközbeni ellátást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában