megyejáró

2020.06.25. 11:45

Bemutatkozik Tát, ahol az emberekre mindig is jellemző volt az összefogás

Címkék#megyejáró

Együtt, közös erővel vészelték át Táton a pandémiás időszakot, és a járványnak búcsút intve már egyre inkább a tervekkel teli jövő felé tekintgetnek a településen. Az önkormányzat igyekszik minden pályázati lehetőséget megragadni, így a város egyre inkább egy fejlett, élhető település képét mutatja.

Walczer Patrik

Kozlik Zsolt és Turi Lajos is büszke a megújult és új funkcióval ellátott zöldfelületekre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A járvány ideje alatt magánszemélyek és vállalkozók is felajánlották a segítségüket, de az önkormányzat saját erőforrásainak felhasználásával át tudta vészelni a nehéz időket.

– A táti emberekre mindig is jellemző volt az összefogás – tért ki a koronavírus-járvány kapcsán a tapasztalatokra Turi Lajos polgármester, aki leszögezte azt is, hogy a veszélyhelyzet idején is teljes kapacitással dolgozott a hivatal, és sikeresen elláttak harminc olyan helyi lakost, akik szociális segítségnyújtásra vagy egyéb segítségre szorultak.

Kozlik Zsolt és Turi Lajos is büszke a megújult és új funkcióval ellátott zöldfelületekre (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A járvány dacára a pályázatok lebonyolítása némi nehézségekbe ütközött, de az így felszabadult energiát újabb projektek megvalósításába, előkészítésébe fektették.

– Nemrégiben fejeződött be a bölcsőde és az óvoda kerítésének felújítása, mely nyolcmillió forintból valósult meg. A közvetlen közelében található kultúrházat az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán keresztül szeretnénk renoválni. A nagyteremben mintegy kétszáz négyzetméternyi parketta cseréjét, de a lambéria, a színpadtechnika korszerűsítését is tervezzük – mondta a polgármester.

Tovább bővítenék az ipari parkot

Két évvel ezelőtt avatták fel a Táti Ipari Parkot, melyet TOP-os pályázat keretében alakítottak ki a régi 11-es főút nyomvonala mellett.

Már az átadás pillanatában nagy „verseny” folyt a telkekért, a helyi és az ország távolabbi pontjain tevékenykedő vállalkozók, vállalatok rendkívüli módon érdeklődtek a terület iránt, sőt azóta már meg is épültek az első üzemcsarnokok. Mivel ez az ipari park gyakorlatilag a település fejlődésének motorját jelenti, ezért az önkormányzat már vizsgálja a bővítési lehetőségeket.

Turi Lajos megjegyezte: a fejlesztések koordinálásában fontos szerepet töltenek be a hivatalban dolgozók, illetve Kozlik Zsolt is. A település jegyzője többek között arról beszélt, hogy már összeállították azokat a projekteket tartalmazó listát, melyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 2021-ben kezdődő kiírásában szeretnének megvalósítani. Pozitív elbírálás esetén akár sportcsarnokkal, nyugdíjasházakkal, belső kerékpárúttal vagy akár kishajókikötővel is gazdagodhatna Tát.

Fontosnak tekintik a sportolást

Az önkormányzat nagy örömére sokan használják a kertvárosi településrészen található szabadtéri fitneszparkot, melyet polikarbonátos tetővel is elláttak, így az eszközöket csapadékos időben is igénybe lehet venni.

Táton felismerték, hogy a mozgás már fiatalabb korban is fontos, ezért 20 millió forint támogatásból és 10 millió forint saját forrásból sportudvarfejlesztést valósítottak meg az iskolában. Emellett röplabdapályát is kialakítottak – mely tollaslabdázásra is alkalmas – sőt egy teqballasztal is szolgálja majd a diákságot.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kultúrház közelében található parkoló a „csendes” időszakban, vagyis rendezvények nélküli napokon sportpályaként is funkcionál.

Szóba került, hogy a már kialakított utca mellett újabb földterületeket vásárolnak. Amennyiben megállapodnak a tulajdonosával, úgy további cégek is Táton lelhetnek új otthonra.

Ősszel indulnak a rendezvények

A Táti Pünkösdi Napok, vagyis a város többnapos kulturális rendezvénye a járvány és az érvényben lévő korlátozások miatt ugyan elmaradt, de a tervek szerint emiatt jövőre nagyobb volumenű fesztiválra lehet számítani. Ezen túl elmaradt az Orbán-napi összejövetel, ahol mogyorósbányai és tokodi lakosokkal együtt ünnepeltek volna.

Megújult a tabernákulum

Bár a járvány ideje alatt nem tartottak nyilvános szentmiséket, az élet nem állt meg egyházi vonalon sem. A táti templomban az egyházközség finanszírozásában és a hívek adományait erre a célra fordítva restaurálták a régi oltár részeit. A régi tabernákulum helyett új oltárszekrénnyel gazdagodott a templom.

A trianoni megemlékezést ezzel ellentétben már megtarthatták, sőt már javában készülnek a bábolnai „páros találkozóra”, és arra az időszakra, amikor szinte minden napra jut majd egy rendezvény. Egyébként a megyei identitáspályázat keretében a megye nyugati részén fekvő településre látogathat majd el a táti delegáció, és vendégül is látnak majd bábolnai lakosokat.

Az idei szüreti rendezvény nyitányaként szeptember 18-án Szervátiusz Tibor életét bemutató kiállítás nyílik az özvegy Szervátiusz Klára jóvoltából. Csűrös Csilla rádiós műsorvezető méltatja majd a szobrászművészt, de közreműködik Petrás Mária népdalénekes és férje, Döbrentei Kornél író, költő is.

Tovább erősítik a helyi értékeket

Krakó László nyugalmazott pedagógust nem csak Táton, hanem megyeszerte is ismerik: gyakran tart előadásokat természettudományi témakörökben, de bátran mondhatnánk azt is, hogy nála jobban szinte senki sem ismeri a Táti-szigeteket. Egy Nyergesújfaluval közös identitáspályázat keretében a közeljövőben jelentetnék meg Krakó László legújabb könyvét, mely a Táti panoptikum nevet viseli majd. Egy másik, hiánypótló mű is tovább öregbítheti majd a település hírnevét.

Tovább épül a kerékpárút

A táti önkormányzat koordinálja a Sacravelo kerékpárúttal kapcsolatos projektet, melynek leglátványosabb része a Mogyorósbánya és Péliföldszentkereszt között húzódó szakasza lesz, az erdei szakaszon élmény lesz végigtekerni. Egy határon átnyúló Interreges pályázat révén Mária pihenőparkot szeretnének létrehozni a mogyorósi út és Szent István út kereszteződésében.

Gulyás M. Cecília germanisztika szakos hallgató még korábban írt egy könyvet a táti német nemzetiségi népviseletről, a helytörténeti szempontból kiemelkedő kötetet pedig be is mutatták a kultúrházban. Idén, kvázi folytatásként újabb könyvet publikálhat, mely a táti faluházról, életkörülményekről ad majd számot. Az önkormányzat tervezi, hogy megvásárolja az Eggenhoffer-villát, melyben az országosan és nemzetközileg is ismert és különlegesnek számító Táti Porcelánbaba Klub számára alakítanának ki állandó kiállítóhelyiséget.

Világosabb lesz

Az önkormányzat harmincmillió forint saját forrás felhasználásával 22 darab LED-kandelábert állíttatott fel a 10-es főút Viktória vendéglő és Táncsics utca közötti szakaszán.

(Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Táti érdekességek

Tát népessége örvendetes módon folyamatosan növekszik, mely annak is köszönhető, hogy egyre többen szeretnének a jó adottságokkal rendelkező városba költözni. A lakóövezetben új utcát alakítanak ki, ahol tizenhat telek jön létre. Ezekre egyébként több mint két és félszeres érdeklődés van.

A TOP-os pályázat keretében parkosított Tátika téren működik a helyi termelői piac, mely kedd délután és szombaton délelőtt várja az érdeklődőket. A helyi és környékbeli őstermelők többek között házi sajttal és tejjel, füstölt hússal is kedveskednek a látogatóknak.

A 10-es út mentén található temetőben néhány évvel ezelőtt alakítottak ki urnafalat. Mint azt megtudtuk, a temetkezési szokások egyre inkább az urnás temetés felé mozdulnak el, így gondolni kell az esetleges bővítési lehetőségekkel. Maros Rudolf környezetmérnök segítségével fokozatosan újulnak meg a városi zöldfelületek, ez alól pedig a temető, a város nekropolisza sem kivétel, amelyet szintén parkosítanak.

A Duna-Gerecse-Tát Sportegyesülettel évek óta jó kapcsolatot ápol az önkormányzat. Nemrégiben látványos felújítások kezdődtek a sporttelepnél. Taós támogatásból és önkormányzati önrész hozzáadásával új fémkerítést építettek, kivágták az öreg fákat, új kispadokat szereztek be. Jelenleg is zajlik az új húsz méter széles és negyven méter hosszú, világítással felszerelt műfüves pálya kialakítása, mely a klubház épülete mellett kapott helyet.

Segít a megye

Tát töretlenül fejlődhet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően. A korábban megújult orvosi rendelő, valamint óvoda és bölcsőde után tavaly a korszerűsített polgármesteri hivatal átadását is együtt ünnepeltük.

– Örülünk, hogy az ehhez juttatott 36 milliót nemrégiben 5 millió forinttal sikerült kiegészíteni – mondta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke. – A város zöldhálózat-fejlesztési programjának 150 millióját nemrég további 20 millió forinttal növelhettük. Ebből valósult meg a kultúrház előtti központi terület és a Tátika tér parkosítása is, utóbbin termelői piac kialakításával

A fejlesztést finanszírozó határozatot a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé.

Az összeállítás a Táti Önkormányzat támogatásával készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában