Jogi kérdések

2020.06.09. 19:56

Kiderült, miért aggódtak leginkább a Komárom-Esztergom megyeiek a járvány alatt

A koronavírus-járvány idején részben változtak, részben maradtak a bírósági, a közjegyzői és a végrehajtási eljárások. A hogyanról kérdeztük Homonnai Bendegúzt, a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara elnökhelyettesét.

Mórocz Károly

Dr. Homonnai Bendegúz, a megyei ügyvédi kamara elnökhelyettese

Forrás: Beküldött

– Hogyan zajlottak a bírósági peres és nem peres eljárások?

– A veszélyhelyzet kezdetén több megoldási javaslat is felmerült. Az egyik szerint egyfajta rendkívüli bírósági szünetet kell tartani, lényegében minden eljárás álljon le, majd a szünet után, a feloldást követően folytatódjék. Végül egy másik elképzelés kapott zöld utat, amely szerint egy differenciált megoldás a követendő, területenként eltérő szabályokkal. Logikus volt, hogy az elektronikus úton intézhető bírósági eljárások folyamata lényegileg ne módosuljon. Ilyen például a cégeljárások köre, például a cégek alapításának, változásának bejegyzése. A nagyobb változás természetszerűen azokban az eljárásokban következett be, amelyek igénylik a felek személyes közreműködését.

– Ezek mind elmaradtak?

– A veszélyhelyzet kihirdetésekor kitűzött személyes jelenlétet igénylő tárgyalásokat a közegészségügyi szempontok elsődlegessége miatt nem tartották meg sehol. Ezekben az eljárásokban a bíróságon való személyes jelenlét kiváltására nőtt az írásban elvégezhető percselekmények köre, illetve a jogalkotó tágabb körben engedélyezte az eljárásokban a kép- és hangrögzítésre alkalmas tömegkommunikációs eszközök használatát is. Az eljárási határ­idők a jogszabályi rendelkezésben foglaltak szerint meghosszabbodtak.

– A mindennapokban rendszeres, közjegyzőt igénylő ügyeknél hasonló volt a helyzet?

– Igen, tehát az elektronikus, valamint az írásbeli, csak postai levelezést igénylő eljárások működtek, ugyanakkor a többi nem, vagy csak meglehetősen korlátozottan, szűkített számban. Jelentősen megnőtt az elektronikusan vagy postai úton intézhető ügyek köre.

– Most nincsenek végrehajtási eljárások?

– Az adóvégrehajtások szünetelnek, az általános eljárásokban a személyes cselekmények nem foganatosíthatóak, szünetel a lakóingatlan árverése, kiürítése, és a személygépjármű kivonása a forgalomból.

– Az ügyvédeket hogyan érintette a kialakult helyzet?

– Mivel személyes szolgáltató ágazatról van szó, ezért egyértelműen súlyosan. Az ügyvédek két fontos szervezete, mint a kamara, valamint az ügyvédi biztosító, a tagdíjakban, illetve biztosítási díjakban kedvezményekkel igyekszik segíteni a rászorulóknak.

– Júniustól mi változott?

– A pontos jövő bizonytalan. Remélhetőleg a jogi eljárások is majd visszatérhetnek a rendes kerékvágásba. Az biztos, hogy tovább nő az elektronikus eljárások, cselekmények köre, és csökken a személyes ügyintézéseké. A már meglévő folyamat felgyorsul.

150 támogatás 30 ügyvédtől

Az ügyvédek karitatív jogi segítségnyújtása megyénkben, amely az utolsó tavaszi napon zárult, kifejezetten sikeres kezdeményezésnek bizonyult – mondja Homonnai Bendegúz.

– Több mint 30 ügyvéd vett részt benne, és mintegy 150 esetben nyújtott jogi támogatást a telefonon segítséget kérőknek. A megkeresések legjelentősebb része munkajogi kérdés volt: sok dolgozót küldtek állásidőre, és a munkáltató működési körén kívüli okra hivatkozva erre munkabért nem fizetett, mások alapbért fizettek.

– Sok kérdés érkezett lefoglalt utazás lemondása kapcsán, valamint bérleti, vállalkozási szerződések teljesítése, szülő-gyermek közötti kapcsolattartás, a veszélyhelyzet alatti bírósági eljárások folytatása tekintetében is. Ezúton is köszönöm részt vevő kollégáinknak a lelkiismeretes közreműködést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában