Természetvédelem

2020.06.17. 06:53

A dorogi szemétirtók újrahasznosítják a begyűjtött befőttesüvegeket

A Szemétirtók legutóbbi akciójuk bevételét környezetvédelmi törekvéseikre – többek között faültetésre – szeretnék fordítani.

W. P.

Lieber Tamás és Gábor Éva átveszi az üvegeket

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Újabb sikeres akciót valósított meg a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók nevű csapata. Az önkéntesek szombati befőttesüveg-gyűjtése alkalmával több ezer üveg gyűlt össze az ideiglenes jelleggel kialakított begyűjtőhelyen.

Az újrahasznosítás jegyében leadott „hulladékok” főként dorogi lakosoktól érkeztek be, de Esztergomból, Esztergom-Kertvárosból, Tátról, Sárisápról és Csolnokról is több zsákkal vittek oda.

Lieber Tamás, BEBTE elnök, a Szemétirtók vezetője elmondta, hogy a leadott üvegeket egy budapesti székhelyű begyűjtőn keresztül juttatják vissza az üzemekbe, az értük kapott összeget környezetvédelmi törekvéseikre – többek között faültetésre – szeretnék fordítani.

Gábor Évától, a kezdeményezés egyik ötletgazdájától megtudtuk, hogy az üvegekért daraboként 5–10 forintot kapnak, tehát ez a kisteherautónyi mennyiség 10–15 ezer forintot jelent. De itt nem is a bevétel a cél, hanem az eszmei érték, hogy ezeket az üvegeket egy az egyben újrahasznosítják. Sok olyat is elfogadtak, amit egyébként tőlük nem vesznek át. Természetesen azoknak is megpróbálják megtalálni a helyüket és a funkciójukat.

– Érdekes, hogy sokan gyűjtögetik otthon a „valamire csak jó lesz” alapon az üvegeket és nem hulladékként tekintenek rá. Viszont látszik, hogy több gyűlik össze, mint amit a háztartások újra tudnak hasznosítani. Ezért úgy gondoljuk, szükség van hasonló akciókra, a jövőben újabb gyűjtést tarthatunk majd – mondta Gábor Éva.

Vendéglátóhelyek

A Szemétirtók meglepődtek azon, hogy a magánszemélyek több ezer befőttesüveget adtak le az akció alkalmával. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy a vendéglátóhelyeket is valamilyen módon érdemes lenne bevonni a kezdeményezésbe – és ezáltal az újrahasznosításba –, hiszen náluk jelentős mennyiségű, ilyen jellegű hulladék keletkezik. Arra biztatják az éttermeket és a különböző gasztronómiai vállalkozásokat, hogy vegyék fel velük a kapcsolatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában