nagy folyó

2020.05.20. 06:31

Már egyre többen tisztelik, és másként néznek a Dunára

„Érted tettem, Duna” néven indult közösségi mozgalom még négy hónappal ezelőtt, amelyet lassan már az egész országban ismernek. Osvald Zsolt alapító tele van ötletekkel és szeretné, ha minél többen „tisztelnék” hazánk nagy folyóját.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Hatalmas népszerűségnek örvend az egyik ismert közösségi oldalon található „Érted tettem, Duna” nevű csoport, melynek megközelítőleg 1300 tagja van már.

– Azt le kell szögeznem, hogy mi nem szemétszedők és nem csak horgászok vagyunk. Várjuk azokat is a csoportba, akik valamilyen módon kapcsolatban vannak a Dunával. Akár gyakran sétálnak a vízparton, akár kajakoznak, szívesen fogadunk mindenkit. Egyébként nem csak a megyéből, hanem például Sződligetről és Mohácsról is csatlakoztak hozzánk – mondta Osvald Zsolt.

Az eredetileg tanár végzettségű csoportalapító elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt merült fel a partszakasz-örökbefogadás ötlete. Azóta szinte már gazdára talált a Komáromtól Szobig terjedő vízparti terület, de már a megyén kívül is többen jelezték, hogy csatlakoznának a kezdeményezéshez.

– Sajnos a vírus miatt egy kicsit belassultunk. Elmaradt két nagy akciónk, a halak világnapján pedig az iskolákba mentünk volna interaktív előadást tartani. Nemrégiben kitaláltam, hogy kitűzőt és pólót is készíttetünk. De tele vagyok további ötletekkel is: tervezem, hogy kiállítást szervezünk, hiszen a csoportban fotósok is jelen vannak – tette hozzá.

Osvald Zsolt szerint a járványhelyzet óta megduplázódott a folyópartra kijáró emberek száma. Tapasztalta, hogy a horgászok mellett kiránduló családok is érkeztek a vízhez és bár nagyobb volt a forgalom a Duna-parton, mégis egyre inkább csökken az eldobott szemét mennyisége.

– Az első lépcsőfok a példamutatás – jegyezte meg. A jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott: arra számít, hogy az egy éves évfordulón már több mint kétezren lesznek a csoportban.

„Másként kell állnunk a természethez”

Osvald Zsolt elmondta, hogy a megközelítőleg 1300 fős csoportból nagyjából 30–40 ember igen aktív, ők segítik is a kezdeményezést. Van, aki a családját is bevonja ebbe, mások a tanítványaiknak adják tovább az információkat.

– Ők mér értik, hogy mit akarok itt képviselni. Másként kell állnunk a természethez. Ne csak kapjunk, hanem adjunk is – jegyezte meg. Februárban volt egy, a megyei horgász szövetség által is támogatott szemétszedési akció az egyik népszerű horgászhelynek, amely kapcsán országos és helyi szinten számos visszajelzést kapott. Úgy véli, hogy ezek a sikerek kellő motivációval bírnak és szeretné, ha iskolákba is eljuthatna, ahol interaktív előadások tartanak. Már több alkalommal tartott előadásokat a Facebookon is, amelyben halakról tartott ismertetőt. A későbbiekben a Dunával kapcsolatos szellemiséget is szeretne közvetíteni. Ha vége a járványnak, akkor a tanyájára elhívja segítőit és megbeszélik, hogy merre haladjanak tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában