Vöröskereszt

2020.04.27. 15:49

Ötvennél is többen adtak vért Környén

A környei véradáson több, mint ötvenen nyújtották karjukat, mindezek mellett még irányítottan is gyűjtöttek vért két onkológiai műtéthez.

S. G.

Apró ajándékok mellett szájmaszkot is kaptak a véradók

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A várakozást felülmúlta a művelődési házban a múlt héten szervezett véradásra érkezők száma. Tavaly az ebben az időszakban szervezetthez hasonlóan, ezúttal is ötvennél többen nyújtották a karjukat, önzetlenségükkel adva esélyt másoknak a gyógyulásra. A Vöröskereszt megyei és helyi aktivistái aggódva készültek a véradásra. Tartottak tőle, hogy a járvány sokakat visszatart majd, miközben éppen ez az időszak, amikor minden eddiginél fontosabb a vérkészletek pótlása, folyamatos biztosítása. A környei véradáson mindezek mellett még irányítottan is gyűjtöttek vért két onkológiai műtéthez.

A veszélyhelyzetnek megfelelően alakították ki a körülményeket a művelődési házban. Az érkezőt részletes tájékoztató, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés fogadta. A szervezők díjmentesen biztosították mindenki számára a szájmaszkot, és saját használatú tollat is kaptak. Emellett ajándékokkal is kedveskedtek azoknak, akik eljöttek vért adni: a csokoládéval, az üdítők mellett ajándék neszeszerrel, receptes füzettel és gondosan előre csomagolt péksüteménnyel, szendvicsekkel hálálták meg az önkénteseknek, hogy nyújtották a karjukat másokért.

A donorok egymás után érkeztek, s felülmúlták a várakozásokat annak ellenére, hogy akadt olyan is, aki a közelmúltbeli külföldi útja, vagy magas vérnyomása miatt nem adhatott vért. A kora délutáni órákig összesen ötvenketten nyújtották karjukat; éppen ugyanannyian, mint tavaly ilyenkor, és az első alkalmas véradók száma is megegyezett az előző évivel. Ezúttal Bódi Vivien, Kongyik Kinga és Tomayer Roland vehette át a véradó igazolványát a szervezőktől, akik reményüket fejezték ki, hogy visszatérő donorok lesznek a továbbiakban. Környén legközelebb július 27-én, majd októberben szintén 27-én tart véradást a Vöröskereszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában