elhivatottság

2020.04.18. 07:00

A kertészkedés szerelmeseként tanácsokat ad és jótékonykodik az esztergomi mérnök

A hibák tökéletesen megtanítanak arra, hogy mit kell másképpen csinálni – vallja Milotai Richárd, aki szeretné megszólítani azokat a városban élő embereket, akik nyitottak a kertművelés iránt.  

Walczer Patrik

Forrás: Beküldött

Milotai Richárd gyermekkora óta érdeklődik a kertészet iránt és bár egy budapesti panellakásban nőtt fel, ez cseppet sem hátráltatta abban, hogy néha szerszámot ragadjon vagy gondozza a növényeket. Amikor még a fővárosban dolgozott, előfordult, hogy a munkahelyén található kiskertet is megművelte.

– Egyik nyáron minden előzmény nélkül felvetettem a főnökömnek: mi lenne, ha paradicsomot nevelnénk ott? Azt mondta, hogy csináljuk, így hát neki is kezdtem – idézte fel emlékeit. Saját bevallása szerint néha a szünetekben is ásót ragadott, kifejezetten élvezte a növényekre fordított időt.

– Egyszerűen azt éreztem, hogy szeretek kertészkedni. A lakótelepünk közelében találtam egy gondozatlan telket is, ahol édesapámmal megmetszettük a beteg fákat. Egyszer csak arra jött a gazda, meglátta, hogy mit csinálunk és elzavart minket. Nem akartam elbitorolni a területet tőle, egyszerűen csak hasznosan akartam eltölteni a szabadidőmet – jegyezte meg mosolyogva.

Milotai Richárd azt is elmesélte, hogy amikor feleségével beköltöztek jelenlegi otthonukba, rögtön nekiláttak a kert kialakításának is.

– Időközben azt vettük észre, hogy egyesek szeretnének visszatérni a XX. század eleji létformához. Akkor még természetesnek számított az, hogy egy szódásmester is értett a szőlőhöz. Van ma is egy olyan társadalmi réteg, mely szeretne kertet művelni, de nem tudja, hogy hogyan vágjon bele. Éppen ezért eldöntöttük, hogy közkinccsé tesszük a tudásunkat és elindítottuk a Zöldművelő nevű oldalt – ismertette.

A természetvédelmi mérnök úgy érzi, rendelkezik olyan ismeretekkel és tapasztalatokkal, amit szívesen megoszthat másokkal. Olykor előfordul az is, hogy tanácsokat is kérnek tőle. Saját bevallása szerint a célja az, hogy megszólítsa a magafajta városi embert és elérje, hogy minél többen kedvet kapjanak a kertészkedéshez. Bár nem tudja, hogy mit hoz a jövő és mennyire válik ismertté az oldala, mindenesetre szeretné bemutatni a követőinek, hogy miért jó, ha az ember belevág a csináld magad projektekbe.

Salátadömping után jótékony zöldségosztás

Milotai Richárd felidézte, hogy tavaly nyáron rengeteg saláta termett a kertjükben. A Vízivárosi templomban celebrált egyik vasárnapi szentmise után például két rekesznyi zöldséget osztottak szét a hívek között, akik örömmel vitték haza azokat. Hisz abban, hogy ha eléggé elszánt, akkor bármit megtanulhat. Így kóstolt bele a sajtkészítés rejtelmeibe, két éve a Magyar Biokultúra Szövetséggel karöltve iskolakerteket is tervez, újabban pedig a filmezés is motiválja. A csináld magad projekteket is kedveli, így épített az udvaron kemencét, készített kerti bútorokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában