sokadalom

2020.03.03. 19:59

Országos szinten is ritka madár telelt a vadludakkal Tata mellett

Olyan lúdfaj egy példányát látták a Tata közelében telelő lúdcsapatban, amelyik egyébként Európa nyugati felén szokta tölteni a telet.

F. M.

Nagy meglepetés érte a vadludakat figyelőket a tatai vadlúd szezon végén, adta hírül a Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook-oldala. Ugyanis február 25-én madártani felmérés közben egy országos szinten is ritka rövidcsőrű ludat találtak a megfigyelők a Ramsari-díjjal is jutalmazott város közelében.

Ahogy írják, a Tata melletti táplálkozó területen egy 800 példányos vadlúd csapatból került elő a nem várt ritkaság. Ez a faj a Nyugat-Európa tengerparti területein telel és a Kárpát-medencébe csak nagyon ritkán vetődik el. Néhány évente bukkan csak fel szerencsés esetben is. Komárom-Esztergom megyéből eddig 3-4 megkerülése van, legutóbb pedig a tavalyi (2018/19) szezonban mindössze egy példányt láttak a megfigyelők.

A vadludas szezon egyébként lassan a végéhez közeledik, számol be. A vadludsokadalom.hu beszámolója szerint a február végi számolásokon 1500 vadlúd került elő a Tata környéki halastavakról. Ebben az időszakban az Öreg-tónál már csak alkalmi jelleggel éjszakáznak csapatok.

A kevés lúd ellenére, kiemelt fajok is előkerültek még a megfigyelések során. Vörösnyakú lúdból kilenc, kis lilikből három, tundralúdból háromszázötven és vetési lúdból két példányt figyeltek meg. Rajtuk kívül két színes nyakgyűrűs nagy lilik is felbukkant, akiket idén még nem láttunk itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában