hungarikum

2020.02.17. 17:30

Kétezer kilométert tekert a bokodi tanár, hogy népszerűsítse a jó magyar pálinkát

A bokodi Vasi Csaba sokáig utálta a pálinkát. Míg meg nem tudta, milyen is az igazi. Mára, az italt népszerűsítő biciklizése és lovagrendi tagsága után csaknem tíz évvel annyira megszerette, hogy két ezüst minősítésű nedű gazdája: a tramini szőlőből készültté és a muskotályosé.

Wágner Zsanett

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Forrás: Beküldött

Ahhoz, hogy Vasi Csaba történetét teljesen megértse az olvasó, vissza kell ugranunk az időben. Egészen 2002-ig és egy baráti beszélgetésig, Szegedre. Csaba megtervezte, később pedig véghezvitte elképzelését, ami szorosan kötődik két nagy szerelméhez, a sporthoz valamint egyik kedvenc italához, a borhoz. Elhatározta, hogy biciklire pattan és végigjárja az ország összes borvidékét, mind a huszonkettőt. Csaba csaknem 3000 kilométert hagyott maga mögött és hatalmas nagy népszerűségre és népszerűsítésre tett szert ezzel a vállalásával. Ezek után nem is volt kérdéses a folytatás.

Később, 2005-ben összesen 12 nap alatt tekert 2222 kilométert, de akkor már egy másik ital miatt. Ugyanazt tette a pálinkával, amit a borral: biciklivel bejárta az országot. Elindult Oroszlányból, a szülővárosából és útja során 37 gyümölcs- és törkölypálinkát előállító vállalkozást keresett fel azzal a nem titkolt céllal, hogy népszerűsítse a hungarikumnak számító nedűt. Továbbá a minőségi magyar pálinkák kiválóságára és egyediségére, valamint a kulturált pálinkafogyasztásra szerette volna irányítani a figyelmet.

A sportembert útja során egy operatőr kísérte. Minden meglátogatott főzdéről kisfilm készült, melyekből év végére összeállt az ország legátfogóbb pálinka- és főzdegyűjteménye. A filmben kiemelt helyet kapott Magyarország hét eredetvédett pálinkakülönlegessége: a Szatmári Szilvapálinka, a Szabolcsi Almapálinka, a Kecskeméti Barackpálinka, a Békési Szilvapálinka, a Gönci Barackpálinka, az Újfehértói Meggypálinka és a Göcseji Körtepálinka, valamint számos más pálinkaspecialitás, mint például a Bolyhos Ágyas Pálinkák.

Elérkeztünk 2006-hoz, amikor a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület tiszteletbeli tagjaként azon dolgozik a mai napig, miként tudja még jobban fellendíteni a pálinkafogyasztást. Alig tíz év telt el és már gyakorlatban is kipróbálta mindazt, amiért éveken keresztül hajtott. Megkóstolta, megszerette és megfőzte élete első pálinkáját. Mára két ezüst minősítésű pálinka büszke tulajdonosa. A tramini és a muskotály szőlőből készített nedűjének alig akad párja.

Vasi Csaba fogyasztási tippjei

A pálinkát 16–18 fokos hőmérsékleten érdemes fogyasztani. Ha túl hideg, akkor tompul az ízek összhatása, viszont ha túl meleg, nem csúszik olyan jól. Csaba szerint ízlelni kell a nedűt, kis kortyot a szájba, egy kis levegőt szívunk hozzá, így ad feledhetetlen élményt a jó pálinka. Végszóként hozzátette, hogy ami az olaszoknak a grappa, a görögöknek az ouzo, az a magyaroknak a pálinka. Vasi Csaba, a Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület tiszteletbeli tagja küldetésének tekinti, hogy népszerűsítse a jóféle hungarikumot.

Sportprogramot indított az Övegesben

Vasi Csaba testnevelő tanár. Eleinte Oroszlányban, a volt Benedek iskolában dolgozott, kilenc éve Szákszenden, az Öveges József Általános Iskolában pedagógus. Ötletgazdája és hagyományteremtője a szákszendi terepfutásnak, amit négy éve indított el. A tanulók számára évente két alkalommal megszervezi a futamot. Az idén, saját tanítványai mellett várja a környező oktatási intézmények diákjait is. A táv összesen 5 kilométer, aminek egy szakasza a faluban teljesíthető, de jórészt mezőgazdasági útvonalak jelentik a kijelölt pályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában