gyümölcsárak

2020.01.13. 13:01

Patika helyett piacra járnak vitaminért a tatabányaiak

Benne vagyunk a télben. Ez idő tájt napi szinten dőlnek ránk a különböző vitaminpirula-reklámok. Ennek dacára sokan mégis inkább a piacra mennek a patikák helyett, hogy megadják a szervezetüknek, azt ami szükséges.

Petrik József

Benne vagyunk a télben. Ez idő tájt napi szinten dőlnek ránk a különböző vitaminpirula-reklámok. Ennek dacára sokan mégis inkább a piacra mennek a patikák helyett, hogy megadják a szervezetüknek, azt ami szükséges.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az év elején, az árusok megerősítése alapján, meglehetősen gyér a forgalom a piacon, a vásárcsarnokban. Legfeljebb csak szombaton hajlandóak a zsebükbe mélyebbre nyúlni a vásárlók. Ez nem véletlen, mert gyümölcsbeszerzés szempontjából a január és a február a legdrágább eladónak és vevőnek egyaránt. Ezt erősítette meg Faluvégi János is, aki a piac bejáratnál lévő első standon kínálja portékáit.

– Csütörtökön például ki sem nyitottunk, hiszen olyan gyér mostanában a forgalmunk. Ennek ellenére a keresett déli gyümölcsökből, mint a mandarin, narancs vagy banán, nagy a választék. Mandarinból például három méretből válogathatnak a vevők. Ezeknek a gyümölcsöknek az ára is megfizethető, hiszen, ha azt vesszük, hogy alig van magyar alma, és az is majdnem 400 forint, akkor az 520 forintos narancs, illetve a a 490 forintos mandarin sem annyira drága – mondja az árus.

A vásárlók véleménye az árak kérdésében azonban már megoszlik. Molnár László nejlontáskáján „átüt” a piros alma. László egyébként is rendszeresen vásárol az újvárosi piacon.

Rendkívül színes a gyümölcskínálat

Egy-két évtizeddel ezelőtt már az is nagy szó volt, hogy gyakorlatilag évszaktól függetlenül a boltokban, a zöldségesüzletekben hozzájuthattunk mandarinhoz, banánhoz, narancshoz, citromhoz, sőt a kivi ízével is ismerkedtünk. Napjainkban ennél már jóval szélesebb a választék, és ehhez az is elegendő, ha az újvárosi piac egyik zöldség-gyümölcs áruházába betesszük a lábunk. Az ismertebb déligyümölcsök mellett az ananász darabját 700 forintért árulják. A grépfrút kilója 950 forint. A „nála” édesebb, és sokak szerint finomabb pomelo ára hasonló. Igaz, ezt a gyümölcsöt nehezebb megfosztani a héjától. A citrom és a prémium narancs ára – némi képzavarral élve – borsos, 950, illetve 850 forintot kérnek kilójáért. A magyar alma, ezzel szemben csak 400 forintba kerül.

– Szerintem, a déligyümölcsök ára meglehetősen húzós – jegyzi meg. – Mivel a paradicsom is gyümölcs, úgy gondolom, hogy ezer forintot kérni kilójáért, hát az… Én leginkább almát szoktam itt venni, mivel naponta kettőt-hármat is bekapok, és ha tehetem, akkor a magyart keresem. Sokkal jobbnak tartom a gyümölcs-, illetve zöldségevést, mint a tablettaként bevett vitaminokat. Gyakran turmixot is készítek belőlük és úgy fogyasztom – részletezi.

A piacszéli zöldséges üzletből kilépő Berki Károly szatyrában mandarinok púposodnak.

– Ez a kedvenc gyümölcsöm – említi. – Naponta akár egy kilót is megeszünk a párommal, így meglehetősen gyakori vendég vagyok ebben a boltban. Itt ugyan kissé drágább az áru, de mindig minőségi.

Amikor belépünk az üzletbe, valóban érzékelhető az árubőség, és ahhoz képest, hogy délidő van, a forgalom is „meglehetős”. A mérleg mögött Solti Adrienn mosolyog a vevőkre. Körülötte csábító gyümölcshegyek. Van itt avokádó 800 forintért, mangó hatszázért. Sőt, a pult végében magyar alma hívogatja a vásárlókat. Az Idared ládájának szélén, a fekete táblácskára krétával a következőt írták: 400 Ft/kg. De az tény és való, hogy a narancs és a citrom ára „félelmetesnek” tűnő. A grépfrút sem olcsó, miként vetélytársa, a pomelo sem…

– A legkeresettebb gyümölcs ilyenkor a narancs, a banán, a kivi és a mandarin – összegez Adrienn. – Ezekből naponta több tíz kilót is eladunk. Még annak ellenére is, hogy a főnökasszonyunk szerint legalább harminc százalékot emelkedett az áruk tavalyhoz képest. Az viszont örömteli, hogy a vevőkörünkből egyre többen keresnek ritkább gyümölcsöket is. Úgy tűnik, a fogyasztók lassan kezdik megismerni az egzotikusabbnak tűnő déligyümölcsöket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában