jubileum

2019.12.25. 07:13

Karácsonyi mesét varázsolt nézői elé a Show Formációs Táncegyüttes gálaműsorán

Hópelyhes karácsony címmel mutatta be az idén fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Népház Show Formációs Táncegyüttes ünnepi gálaműsorát.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Fél órával a bemutató előtt már nem lehetett parkolót találni a Jászai Mari Színház körül. Sokan érkeztek és voltak kíváncsiak a Népház Show Formációs Táncegyüttes idei karácsonyi gálaműsorára. Amíg a közönség felsorakozott, és várta az ajtók nyitását, addig Boros Ilonával, az együttes művészeti vezetőjével beszélgetünk.

– Az egyik legmozgalmasabb évünk volt az idei – mondja boldog mosollyal, majd sorolja a legfontosabb történéseket. – Fennállásunk harmincadik évfordulóját ünnepeltük; voltunk Németországban, a Rajna-pfalzi Labdarúgó Szövetség 70 éves gálájának előadásán; október közepéig pedig rengeteg fellépésünk volt, azt gondolom, az összes családi napon tapsolhatott csoportjainknak a tatabányai közönség. A Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) Elnöksége Művészeti Nívódíjat adományozott az együttesünknek, amelyet Kazincbarcikán vettünk át a Jó szerencsét! Emlékévre készített bányászati témájú koreográfiánkért.

Németországban, a Barátság Fesztiválon is bemutattuk, nagy sikerünk volt. Boldog vagyok, hogy ilyen eredményeket ért el a csapat!

Boros Ilona meséli, hogy a színpadi fellépések mellett már hónapokkal ezelőtt elkezdték a felkészülést a karácsonyi gálára. Az egyesület sok neves tánckoreográfussal dolgozott már együtt: Südi Iringóval, Takács Péterrel, az Everdance vezetőjével és táncosával, Lippai Andrea és Pirok Zsófia flamenco művészekkel, Zhanna Kozlenko tánckoreográfussal, aki a Moderntánc Kupasorozaton induló Vadtánc koreográfia megálmodója, valamint Farkas Diána, Majoros Angéla moderntánc-tanárral és Lengyel Szabolcs néptánctanárral. Közülük sokan a karácsonyi műsor színpadra állításában is részt vettek. Januártól pedig Iregi Gábor táncművész tart rendszeresen órákat az együttes tagjainak.

– Az idén új csoportot indítottunk a Kodály-óvodában – meséli. – Kitűnő táncosunk, Névelt Kitti ott óvónő, ő tartja az órákat. Ezzel a Kodály-iskola utánpótlása is megoldódott. Az ovis csoport pedig igen népszerű, negyven tehetséges kisdiák sajátítja el a tánclépéseket itt hétről hétre. S bár szeptemberben indult a csoport, már a mostani gálán is szerepelnek.

A Népház Show Formációs Táncegyüttes jelenleg 330 fővel dolgozik. Járnak gyermekek a környező településekről, de Gyermelyről, Szárról, Mórról, sőt Felcsútról is. Óvodásoktól a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát. A csapat olyan, mint egy nagy család: hihetetlen nagy lendülettel, energiával vetik bele magukat az új feladatba, s a tánctanárok nagy szeretettel terelgetik a kicsiket – meséli Ilona, aki az első tizenöt évben egyedül dolgozott az együttes élén. Ma már tucatnyi segítője van.

Már készülnek a következő évre. Pályázat segítségével szeretnék a színpadi megjelenést, a látványt még varázslatosabbá tenni. Új technikákat kívánnak majd alkalmazni, felvonultatni, például a greenboxot, UV-fényeket. A nyári gálájuk címe a Táncosok csodavilága lesz. A tánc és érzékek szimbiózisa jelenik majd meg benne. Intertaktív elemeket alkalmaznak majd: a színpadon és a nézőtéren is tánc és fényjáték varázsolja el a közönséget. A kortárs tánc­elemeket kívánják majd ötvözni a modern lépésekkel.

S mindezek mellett Boros Ilona már felkészült a karácsonyra otthonában is. Meséli, hogy advent első vasárnapjára kívül-belül díszbe öltöztették a házukat. Az év végi rohanásból ezért boldogan tér haza, s otthon decemberben már a karácsony meghitt hangulata várja. A gálaműsorok után lesz némi pihenés, családi összejövetelek, találkozások. Az ajtók közben kitárultak, és a nézők elfoglalták helyüket. A hópihék tánca ragyogta be a hatalmas függönyt, érkeztek a csillogó-villogó ruhákban, a piros, zöld és fehér árnyala­tai­ban a táncosok. Fiúk, lányok, viccesek és komolyak.

Számos díjat érdemeltek ki

Az egyesület 1989-ben alakult. Minden évadban két alkalommal összesen tizenkettő táncelőadást mutatnak be a Jászai Mari Színházban, ahol a tanult tánckoreográfiákat egy történet köré építik. Az egyesület több alkalommal is részt vett külföldi fesztiválokon, rendezvényeken, így a Németországot, Skóciát, Magyarországot összekötő neves eseményen, a Barátság Fesztiválon.

Táncoltak már Portugáliában, Franciaországban és Lengyelországban. A Mainzi Hilton báltermében rendezett Tartományi Sportbálon háromszor léptek fel. A művészeti vezető, Boros Ilona 2000-ben Tatabánya Kultúrájáért Díjat vehetett át, 2010-ben megkapta a megyei Prima Primissima díjat. Számos elismerést kaptak: a Komárom-Esztergom Megyéért Díjat, az Ezüst Turul Díjat és a Megyei Értéktárba is felvételt nyertek. Szép eredményt értek el bajnokságokon, hazai és nemzetközi fesztiválokon. 2011-ben a Moderntánc Kupasorozaton háromszor értek el első helyezést, kétszer a közönségdíjat is megszerezték.

Szeretetről szólt a kedves mese

A Hópelyhes karácsony című produkcióban húsz koreográfiát láthatott a közönség. Az elő­adás alatt minden korosztály bemutatta tudását. Két hópihe lakóinak történetét táncolták el a fiatalok, miközben Crespo Rodrigónak, a színház igazgatójának narrációja volt hallható, s időről időre összefoglalta a színpadi történéseket.

A karácsonyról, a várakozásról, az ajándékozásról, a szeretetről szólt a kedves és látványos mese. Grincsről, aki a kezdetekkor még gyűlölte a karácsonyt, majd egy kedves ölelés megváltoztatta. Miután már ő is lázas boldogsággal készült a karácsonyra, mert megszerette, küldöttség érkezett a szomszédos hópihéről. Segítséget kértek az ott lakók, ugyanis ott a rideg Jégkirálynő uralkodott és próbálta elrontani mindenki karácsonyát.

Miközben egymás után következtek a karácsonyi zeneszámok, s táncoltak szebbnél szebb ruhákban kicsik és nagyok a színpadon, a Jégkirálynő szíve is megenyhült. Egy baráti, szeretetteljes öleléstől megolvadt a Jégkirálynő szíve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában