megemlékezés

2019.12.23. 22:05

A világháborúban elesett romák tiszteletére állítottak emlékművet Esztergomban

A második világháborúban elesett és elhurcolt roma lakosok tiszteletére állítottak emlékművet Esztergomban, melyet Szerencsés Zsolt atya áldott meg.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A nemzetiségek napján avatták fel az esztergom-kertvárosi Szent István-templom kertjében emelt, a második világháborúban elesett és elhurcolt roma lakosok tiszteletére állított emlékművet. A roma himnusz eléneklése után ifj. Sztojka Attila, a város roma önkormányzatának képviselője idézte fel a történteket.

Erős Gábor alpolgármester az emberiség legszörnyűbb tragédiájának nevezte a második világháborút. Ugyanakkor megjegyezte: a város az emlékművel egy régi elmaradását teljesíti. Köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták az elképzelést. Sztojka Attila, a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának (TEF) főigazgatója arról beszélt, hogy mindannyiunknak tanulnunk kell a tragédiához vezető útból és bár nem éppen a legkedvesebb emlék, nem szabad elfelejtenünk azt, hogy valójában mi is történt. Hasonló véleménnyel volt Góman János, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke is, aki megjegyezte: meg kell akadályozni, hogy még egyszer ilyen dolog megtörténjen.

A beszédek után Erős Gábor, Góman János és Sztojka Attila leleplezték az emlékművet, melyet Szerencsés Zsolt atya áldott meg. Az ünnepség végén virágokat helyeztek el a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában