fűtésszezon

2019.11.22. 07:07

Lesz elég tüzelő, ha bekeményít a tél

A távfűtött otthonokban már majd’ egy hónapja melegek a radiátorok. De az enyhébb időjárás miatt a családi házak kéményei még visszafogottan eregetik a füstöt. Az egyedi fűtésű épületek gazdái csak ímmel-ámmal foglalatoskodnak a téli tüzelő felhalmozásával.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Carbonex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tüzelőanyagokat árusító-forgalmazó telephelyén nagy a nyüzsgés. Amikor megérkezünk, éppen egy hatalmas kamion rakományát „mérlegelik”. Az üzemi terület bejáratától jobbra a fűrészgép monoton sivítása jelzi, fát aprítanak.

A kétméteresre darabolt farönkökből szinte pillanatok alatt kazánokba „tervezett” méretű tüzelőt hasít a berendezés, amelyet Barta Ádám irányít. A még korántsem „konyhakész” tűzifa felfut a keresztlécekkel szerelt gumiszalagon, hogy aztán „hűvös halomban” landolva arra várjon, mikor szállítják el. Itt találkozunk Kozma Bálinttal, a telep vezetőjével.

– Mint látható, már javában hasítjuk a fákat, felkészülünk a lakossági rohamra – mondja. – Az alapanyag beszállítója már hosszú ideje a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt.

Fejlesztések a vásárlók érdekében

A Carbonex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a lakosságnak, közületeknek, viszonteladóknak és ipari létesítményeknek egyaránt értékesít szenet és fát. Bódi Dezső, a tatabányai központú cég ügyvezetője kiemelte, hogy a társaság nem emelte az eladási árakat. A változások egyértelműen az euró árfolyamának növekedéséből adódnak. Ez pedig, mivel cseh és lengyel importból történik a beszerzés, érinti a hazai forgalmazást is. A cégvezető szólt arról is, hogy felkészültek a december 15-e és január 15-e közötti időszakra, amikorra a legjelentősebb lehűlést prognosztizálják. Az idén a vásárlók érdekében történtek fejlesztések. Felújították az ügyfeleket kiszolgáló irodahelyiséget, illetve korszerű rakodógépeket is vásároltak.

A háttérben, a barna- és feketekőszén-halmok között két új rakodó falja a szenet, illetve rendezi újabb kupacokba a fűtőanyagot. Időközben a kamion kikanyarodik a telephelyről, másik áll a helyére.

– Szénből is bedeponáltuk a kellő mennyiséget, de még megrendelt, beszállítás alatt lévő tételeink is vannak – jegyzi meg a telepvezető. – Minden tüzelőből van elegendő, mindenkit ki tudunk szolgálni. Időközben Koródi Mihály, a társaság koordinációs menedzsere is csatlakozik hozzánk.

– Ebben az időszakban, korábban már sokan beszerezték a téli tüzelőjüket – emeli ki a szakember. – Idén azonban a jó idő elhúzódása miatt a legtöbben halogatták a vásárlást. Érzékelhető a forgalmunkon is, hogy a nagy roham még várat magára. Az időjárás-előrejelzések szerint december közepétől várható jelentősebb lehűlés, ezért többet készletezünk.

Hozzánk a szén Cseh- és Lengyelországból érkezik. Ma már a beszállítás döntő többsége kamionnal zajlik. Átlagosan hat–nyolc százalékkal emelkedtek az árak. A cseh barnaszén mázsánként 5000 forintról 5400 forintra. Emellett hozunk még be lengyel feketeszenet, valamint alacsonyabb fűtőértékű, olcsóbb lengyel barnaszenet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában