változás

2019.11.22. 20:00

Az OKJ-s rendszer utáni új szakképzésről tartottak konferenciát Esztergomban

Korábban 760 szakmát ajánló OKJ-s rendszer megszüntetése folyamán az áttekinthetőség és megvalósíthatóság okán 174-re redukálták a szakmák számát.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Véget ér az OKJ-s korszak, helyette az iskolák veszik át a szerepet, így is summázható Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár előadása, melyet november 22-én tartott a Nemzeti Pedagógus Kar Komárom-Esztergom megyei szakmai konferenciáján az esztergomi Montágh iskolában.

A munkaerőpiaci kereslet-kínálat viszonyok javítása, korszerűsítése érdekében elsősorban ágazati szempontokból kell kiindulni, mondta a helyettes államtitkár. Korábban 760 szakmát ajánlott az OKJ-s rendszer, melynek megszüntetése folyamán az áttekinthetőség, megvalósíthatóság, eszköz- és tananyagellátás okán 174-re redukálták a szakmák számát. A 174 mind alapszakma, melyeket a minisztérium a gazdasági élet szereplőivel együtt állapította meg az ágazati készségtanácsok létrehozásával.

Ezen folyamat részeként létrejött az Innovatív Képzéstámogató Központ is, melynek honlapján letölthető az a füzet, melyből az új oktatási, szakképzési rendszerről lehet tájékozódni. Ebben a füzetben a 26 ágazat szerint csoportosítják az információkat. Az új képzési rendszer egyik fő csapásiránya, hogy a pályaválasztó nemzedék elsőként ágazatot választ.

Az új oktatási, képzési rendszer lényege, hogy az OKJ-s képzések megszűnésével csak iskola képezhet a fent említett 174 szakmába embereket. A kimaradó szakmai képzések ugyan folytatódhatnak, de ők csak egy tanúsítványt állíthatnak majd ki, ha a képzésen résztvevő állami papírt szeretne az ott kapott képzéséről, maga a vizsgáztatás külön államilag akkreditált helyen fog történni, tehát az OKJ-s képzők már nem vizsgáztathatnak.

További részletek a 24 Óra november 23-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában