emlékezés

2019.10.23. 20:45

Zenével, tánccal is őrizték 1956 örökségét Tatabányán

Sokan vettek részt a Béke parkban az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából szervezett városi ünnepségen. Az emlékezést az Agorában az előző nap egy filmvetítés vezette fel.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A néma forradalom címmel vetítették le az Agorában középiskolásoknak a kommunista diktatúra időszakáról szóló filmet kedden, amely új szemszögből mutatta be az 1956-os magyarországi forradalom hatásait. Másnap a Béke parkban szervezett városi ünnepségen sokan gyűltek össze, hogy emlékezzenek,fejet hajtsanak 1956 hősei előtt.

Borbély Mihály, Latinovits-díjas versmondó, a József Attila nemzeti vers- énekelt vers és prózamondó verseny döntőjének győztese Jobbágy Károly: Tigrisek lázadása című versét szavalta el, majd a Szabadság, szerelem című film zenéjére a Silhouette Balett Tatabánya – Agora csoportja zászlókra komponált koreográfiát mutatott be. A tánc után a gyerekkorát Tatabányán töltő Krulik Zoltán zeneszerző, szövegíró, a Makám Együttes vezetője énekelt, gitározott.

Az ünnepi beszédében Szücsné Posztovics Ilona polgármester kiemelte: az 1956-os forradalom élő eleven valóságát azok érezték igazán, akik ott voltak, és még emlékezni tudnak. A történtek mindenkikben más nyomot hagytak. Másként élték át azok az anyák, akik elveszítették gyerekeiket, vagy azok, akik mindent hátrahagyva emigráltak. Kiemelte: harminc éve, 1989. október 23-án kiáltották ki a köztársaságot, s azóta építkezik hazánk.

A polgármester többek között arról beszélt, hogy a többpártrendszerrel néha kemény politikai csatározások zajlanak, s még ma sem sikerült minden 1956-ban kitűzött célt elérni. A változtatás szerinte közös munka, pártszimpátia és pártideológia nélkül. Hozzátette: ahhoz, hogy 1956 örökségét megőrizzük, a kihívásokkal sikeresen kell szembenézni a boldogabb emberi életért.

Az ünnepségen közreműködött Tatabánya Város Fúvószenekara, s a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárja, valamint a Bárdos László Gimnázium diákjai. Az ünnepi beszédet és a műsort követően elhelyezték az emlékműnél az emlékezés virágait.

További tudósítások az 1956-os megemlékezésekről a 24 Óra október 24-i számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában