TOP

2019.10.09. 17:30

Nyolc településen bővül a bölcsődei férőhelyek száma

A megyei önkormányzat támogató döntésével újabb nyolc nyertes pályázatról született döntés a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Ennek köszönhetően nyolc településen nyílik lehetőség arra, hogy különböző módon növeljék a bölcsődei férőhelyek számát.

Petrik József

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olesia Bilkei

Szűkebb hazánk a bölcsődei férőhely bővítésében is élen jár. Október 9-én szerdán, a megyeházán tartott tájékoztatón ugyanis az is kiderült, hogy megyénkben elsőként hirdethették ki, a sikeres pályázatoknak köszönhetően, a plusz forrásból megvalósítható fejlesztések úgynevezett első körét. Ennek eredményeként nyolc településen 134 új bölcsődei férőhely létesül, csaknem 1,3 milliárd forintból.

Százharmincnégy új férőhely

Összesen mintegy 3,65 milliárd forint plusz forrás fordítható a TOP-ból a bölcsődei férőhelyek számának növelésére szűkebb hazánkban. Az első pályázati körben csaknem 1,3 milliárdnyi forrás elérhetőségét biztosította az döntésre illetékes irányító hatóság. Ebből az összegből nyolc településen valósulhat meg férőhelybővítés. Annavölgyön a 7 tervezett új férőhelyre 57,26 milliót költhetnek. Bokodon (13 új férőhely) 125,4 milliót, Császáron (28 új férőhely) 298, 33 milliót, Mogyorosbányán (8 új férőhely) 120 milliót, Naszályon (14 új férőhely) 140 millió, Oroszlányon (36 új férőhely) 280 milliót, Tarjánban (14 új férőhely) 133 milliót és Vértessomlón (14 új férőhely) 113,3 millió fordítható férőhelyek bővítésére.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke azt is kiemelte, hogy – hasonló témakörben – további 18 pályázat vár még elbírálásra. Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő egyebek mellett arról szólt, hogy a bölcsődei korszerűsítések nagyban hozzájárulnak a kistelepülések népességmegtartó erejének növeléséhez, illetve az egyéb fejlesztések a lakosság életszínvonalát is javítják.

Czunyiné dr. Bertalan Judit és Popovics György beszélt a TOP-os forrásokról (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

A tájékoztató keretében elhangzott az is, hogy több, a TOP-ból megvalósult útfejlesztés a kalkuláltnál olcsóbb lett, a megtakarításokból pedig további útszakaszokat korszerűsíthetnek. Ezeket a munkákat a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatósága hajtja végre. Ennek a projektnek az összköltsége meghaladja a 872 millió forintot, amelyből mintegy 5,3 kilométeren mellékút-hálózatot újítanak fel. A tervezett beruházások lakott területen belüli átkelési szakaszokat érintenek. Az ominózus összekötő utak: Tata és Szőny, Zsámbék és Bajna, Nyergesújfalu és Bajna, illetve Kecskéd és Oroszlány közötti, valamint Ácson a vasútállomásra vezető szakaszt.

További részleteket a 24 Óra október 10-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában