kalandos túra

2019.10.25. 20:00

Gombákra vadásztak az agostyáni óvodások

Ismét a gombáké volt a főszerep Agostyánban, ahol immáron XVIII. alkalommal szervezték meg a gombafesztivált.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Facebook/Agostyán

A Tatai Geszti Óvoda Agostyáni Tagintézményében a gyerekek egész héten a gombafesztiválra készültek. Verseket, dalokat tanultak, a termeket pedig a gombákról készült rajzokkal díszítették fel. Pénteken ugyanis vendégek érkeztek. A Miskolci Gombász Egyesület tagjait várták nagy izgalommal az óvodások, akikkel szombaton együtt indultak gombavadászatra.

Béres János sok érdekességet mesélt a gombákról (Fotó: Facebook/Agostyán)

Általában két túrát szervezünk. Egy könnyűt a kicsiknek, és egy nagyobbat – mesélte Zsebőkné Hidvégi Éva, az óvoda vezetője. – Ezúttal azonban a száraz idő miatt, a siker érdekében a nagyobb területet kellett bejárnunk. A csapat reggel a buszfordulónál találkozott, innen sétáltunk fel a Kecskehegy tetejére, ahol beindulhatott az igazi vadászat – árulta el az óvodavezető, aki nagyon örült, hogy minden évben egyre többen csatlakoznak a túrához. Most is érkeztek iskolás és óvodás csoportok Tatáról, akik segítettek a gyűjtésben.

A túra alatt a Miskolci Gombász Egyesület tagjai alig győztek válaszolgatni a lelkes gyerekek kérdéseire. Az apróságok, ahogy egy újabb gombára leltek, azonnal szaladtak a szakemberekhez, hogy minél többet megtudjanak zsákmányukról. Természetesen a veszélyes, mérgező gombákkal óvatosan bántak. Az ehetőkről viszont a résztvevők megtudhatták, hogy hogyan szokták fogyasztani azokat, sőt még receptötleteket is kaptak.

Kiderült az is, hogy a gomba fontos élelmiszer. Ugyanis az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat is tartalmaz, ezért hetente egyszer célszerű lenne fogyasztani. Emellett alacsony a kalóriatartalmuk és B- és D-vitamint is tartalmaznak. Az egyesület vezetője, Béres János egyébként nemcsak a gombák szakértője. Erdészként a környék élővilágáról is lebilincselő történeteket mesélt a gyerekeknek. Nem ritka az sem, hogy a túra során őzeket vagy vaddisznókat látnak. Idén például egy, az avarban megbúvó agancsos koponya aratott sikert.

Kiállítás is nyílt a Faluházban

A túra végeztével mindenki visszatért a Faluházba, ahol a szakemberek tüzetesebben is megnézhették, mik lapulnak a kosarakban. Ezzel azonban még nem ért véget a fesztivál. A talált gombákból vasárnap és hétfőn a faluházban rendeztek kiállítást, ahova a környék iskolásai és óvodásai is ellátogattak. Idén 110 fajta kalapos került az asztalra, de volt olyan év, amikor 200 különböző fajtát is találtak. A fesztivál ötlete az óvoda korábbi vezetőjétől, Gombik Gabriellától származik, aki egy továbbképzésen találkozott a gombászokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában