mulatozás

2019.10.20. 20:00

Láttál már haranggá változó táncosokat? Akkor nézd meg a szomódi lányokat!

Az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett szomódi Musikfest im Herbst rendezvényre nem csak a megyéből, de a hátáron túlról is érkeztek a mulatni vágyók.

Krupánszki Máté

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Krupánszki Máté

Immáron 13. alkalommal rendezték meg a hétvégén Szomódon a Musikfest im Herbst rendezvényt a Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából. Az eseményen részt vett Menoniné Pillmann Terézt, a megyei német önkormányzat alelnöke és Harasta Renátát, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Regionális Irodájának vezetője.

A három napos rendezvény nem csak a faluban élő német ajkúak számára, hanem megyei szinten is lehetőséget kínált a hagyományok ápolására és bemutatására táncos, zenés és mulatságos formában. Komárom-Esztergom megye több településéről érkeztek fellépők és csoportok, hogy közösen ünnepelhessenek.

A programok már péntek délelőtt elkezdődtek a Művelődési Házban, ahol Katona- és Kelengyeláda címmel várta kiállítás a diákokat. A kiállítás kapcsán érdekes előadásokat tartottak, amelyből kiderülhetett, hogy régen hogyan készült a lány a házasságra vagy éppen a katonaság tárgyi világa milyen hatással volt a falu közösségi életére. Mindeközben az elmúlt évek szokásához hasonlóan egy község hagyományőrző kiállítását tekinthette meg a nagyérdemű. Idén a bajiak mutatkozhattak be.

A felnőttek mellett a kicsikre is gondoltak a szervezők, akiket állatsimogatóval és az Agostyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatójával vártak a szombati napon. Az ünnepélyes megnyitót követően pedig kora délután a színpadi fellépések is kezdetét vették.

A sort a Komárom-Esztergom megyei gyermektánccsoportok nyitották, melynek keretében a környező települések nyolc tánccsoportja mutatta be a hagyományokon alapuló műsoraikat. Idén is fellépett a Szomódi Dalkör és vendégekként színesítette a programot a Tolna megyéből érkező Mözsi Német Nemzetiségi Énekkar.

A délutáni programban a felnőtt tánccsoportok is színpadra álltak, ahol az Edelweiss Móri Nemzetiségi Táncegyüttes, a Kecskédi Néptánc Együttes, a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes és a helyi Fliegende Zöpfe, valamint a Szomódi Fúvószenekar szórakoztatta a közönséget.

Az esti bál iránt óriási volt az érdeklődés, amely érvről évre mindig látványos és hangulatos eleme a három napos eseménynek. Nem csak a megyéből, de a határon túlról is érkeztek szórakozni vágyók. A hatalmas sátorban dirndl ruhába és egyéb nemzetiségi viseletbe öltözve táncoltak és szórakoztak a vendégek. A hajnalig tartó talapalávalót a Die Lausbuben és a Duna Power együttese szolgáltatta.

A zárónapon német nyelvű szentmisét tartottak a római katolikus templomban, majd a délután későbbi részében zajlott a fesztivál névadó műsora a Musikfest, melynek keretében fellépett a Szomódi Fúvószenekar, a Die Lausbuben, a Klani Hupf és a 5 Dörfler.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában