megnyitó

2019.10.10. 17:49

Olyan lélegzetelállító a Duna Múzeum új kiállítása, mint eddig soha

A kiállítás a témák széles palettáját mutatja be modern környezetben. A tárlat a fiatalokat is igyekszik megszólítani.

F. M.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Több hónapos zárva tartás, és 559 megfeszített nap után új állandó kiállítás nyílt a Duna Múzeumban VÍZeum címen. Ez a múzeum harmadik állandó tárlata, az előző 18 évig lakta az emeleti szobákat. Október 10-én az új kiállítást bemutatták a sajtó képviselőinek, október 11-től pedig a nagyközönség számára is látható lesz.

A nyitóeseményen jelen volt Völner Pál országgyűlési képviselő, Hernádi Ádám, Esztergom polgármester-jelöltje, Hoffmann Imre helyettes államtitkár, Fekete Péter államtitkár és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

A fenntartó Belügyminisztérium képviseletében Hoffmann Imre helyettes államtitkár köszöntötte a jelen lévőket. Mint beszédében elhangzott: víz az élővilág bölcsője, stratégiai elem. Jelenünk és a jövő generációjának sorsa múlhat azon, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. Ezeknek az ismereteknek a terjesztésében fontos szerepet játszik a 46 éves Duna Múzeum.

Az államtitkár hozzátette: a legfontosabb feladata a felnövekvő generáció, a fiatalok elérése és megszólítása, illetve a fiatalok megnyerése a vízügyi szakma részére. hiszen így tudja bevonni őket a környezetvédelem és a vízügyet érintő mindenkori kérdésekbe. Hoffmann Imre kiemelte: az új állandó kiállítás, a VÍZeum úgy mutatja be a vízgazdálkodást, ahogy eddig még soha.

Mi látható a VÍZeumban?

A Duna Múzeum új, állandó kiállítása megnyitásával egy időben megújult az intézmény honlapja is. Ezen belül külön rovatot kapott a VÍZeum. A kissé futurisztikus, nem megszokott környezetbe ágyazott, szinte labirintusszerű belső térben bőséges ismereteket kaphat a látogató vízgazdálkodásról, innovációkról, folyószabályozásról, hajózásról, klímaváltozásról, vízzel kapcsolatos régi mesterségekről, halgazdálkodásról, árvízről, árvízvédelemről és gyógyvizekről is.

Nem mindennapi része a kiállításnak a fürdés, a Balaton, az ásványvizek, a szódavíz kultúrtörténete, sőt: a toalett története és működése is helyet kapott. A kiállításhoz még egy meditációs terem is tartozik, ahol a falak mellett a plafonra is óriásmonitort helyeztek, így a puha szőnyegű padlón egyszerre fekve lehet relaxálni és az ismeretterjesztő anyagot megtekinteni.

A kisebbekre is gondoltak az alkotók. Természetesen meghagyták a vízi szerkezetet az egyik terem közepén, ezen kívül kinyitható, forgatható rekeszekben megfoghatják, kipróbálhatják a kiállítás egy-egy témájához kapcsolódó eszközöket. Egy üveghengerben pedig gombnyomásra hóvihart kavarhatnak, illetve a vízből gőzt készíthetnek a kíváncsi látogatók.

Fekete Péter államtitkár egy Zorán-idézettel nyitotta beszédét: „Hogy értsd, egy pohár víz mit ér, ahhoz hőség kell.” Mint az államtitkár rámutatott: a víz értékét az idézet mutatja be leginkább.

Fekete Péter elmondta: az itt dolgozók, kutatók, muzeológusok, múzeumpedagógusok világviszonylatban is egyedülálló módon, a legfrissebb kutatási eredmények alapján, közérthetően mutatják be a víz és a vízgazdálkodás világát. A tárlaton a míves makettek és legmodernebb digitális technikai eszközök jól megférnek egymás mellett. A kiállítás ezen kívül a változatos, több iskolai korcsoportot megszólító múzeumpedagógiai módszertanhoz is jól illeszkedik.

Völner Pál országgyűlési képviselő köszöntőjében egyebek mellett rámutatott, hogy a megnyitón szintén jelenlévő miniszteri biztos, polgármester-jelölt Hernádi Ádám, a Dunakanyar fővárosaként jelölte meg Esztergomot, mely a folyóvízhez, és az általa meghatározott tájegységben való gondolkodást jelenti. Esztergom így szorosan a Dunához kötődik a képviselő szerint.

Völner Pál hozzátette, hogy a legmodernebb technikát felvonultató új kiállítás meg tudja fogni és le tudja majd kötni hosszabb időre a fiatalokat is. Így a múzeum rá tud majd cáfolni arra a vádra, hogy a mai ifjú nemzedék csupán húsz másodpercre tud csak figyelni egy dologra, véli Völner Pál.

Szalkai Tímea, a múzeum igazgatója a szalag átvágását követően köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak az új kiállítás létrehozásához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában