megye hét csodádja

2019.08.29. 17:30

Esterházy-örökség a Cseke-tó szomszédságában az Angolpark

Ha Tata, akkor... – nehéz választani. De már muszáj, vagy csak fél napja, uram bocsá’ néhány órája van a turistának, akkor legyen az Angolpark, amit sokan Angolkertként ismernek. A kert kialakításának kedvezett a feltörő Kék-forrás és a Najád-forrás vize, a természeti környezet és a Cseke-tó. A tavat az ott működött Jenő-malom tulajdonosáról nevezték el.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Elkezdődött a szavazás arról, hogy a megye 7 csodája közé melyek kerüljenek be a befutott jelölések közül. A 24 Órában és a Kemma.hu-n mind a húsz „csodajelöltet”bemutatjuk a szavazás végéig, önök pedig online és a lapban is megjelenő szavazólapon voksolhatnak, szavazatukkal pedig nyerhetnek is. Íme a tatai Angolpark története:

 

 

Magyarország első angol típusú kertjét 1783-ban az Eszterházy család megbízásából Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette. A francia kert merev, szigorú formái helyett a fákat és bokrokat nem szabályos mértani rendben, hanem csoportokban ültették úgy, hogy minden oldalról szép látványt nyújtsanak. Közöttük leheveredésre, piknikezésre csábító pázsit borította a talajt.

Az Angolpark északi részén, nem messze a tótól találjuk a romantikus műromokat. Az Esterházyak alakították ki az építmény római fürdő jellegét, régebben Mátyás király idejében valóban fürdő állt ezen a helyen. A park bejáratától nem messze található az Avernus-barlang.

Magyarország első angol típusú kertjét 1783-ban Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette. A fákat és bokrokat csoportokban ültették, úgy, hogy minden oldalról szép látványt nyújtsanak. Közöttük leheveredésre, piknikezésre csábító pázsit borította a talajt. Érdekesség, hogy Tatán ültették hazánkban először szomorú füzeket. Később egyik legelterjedtebb fafajtánk lett.

A hajdani, közelben fakadó karsztforrások patakja a műromokon folyt keresztül. Az Esterházyak alakították ki az építmény római fürdő jellegét, régebben Mátyás király idejében valóban fürdő állt ezen a helyen. A második világháború után, 1948-ban a londoni olimpiára készülődő sportolók megkapták az Angolpark egy részét felkészülésükhöz a későbbi edzőtábort.

A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tavat mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével hozták létre. A tavat tápláló források a közeli bányák karsztvíz-kitermelése miatt a múlt század hatvanas éveiben jórészt kiapadtak, a tó vízszintje rohamosan süllyedni kezdett, megmentésére az Öreg-tóból szivattyúzták át a vizet. A tó igazi horgászparadicsom, a hatalmas platánfák, vízre lógó szomorúfüzek között a tó teljes hosszában sorakoznak a kapásra váró horgászok.

Az Angolparkot átszövik a hangulatos kis sétautak, a mindig zöld gyep, a fenséges platánóriások, szomorúfüzek elképesztő nyugalmat árasztanak. A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tavat mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével hozták létre.

Igazi horgászparadicsomnak számít, a hatalmas platánfák, vízre lógó szomorúfüzek között a tó teljes hosszában sorakoznak, ülnek hosszú, méla lesben a kapásra váró horgászok. A pályázatoknak köszönhetően szebbé és még szebbé válik a következő évek során a tatai Angolpark. Ahogyan a múltja nagy, úgy a jövője is az lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában