robotika

2019.07.10. 20:03

Majd' háromszáz fiatal építi a robotokat két napig a tatabányai sportcsarnokban

Nagy volt az izgalom a WRO Hungary 2019 nemzeti verseny megnyitója előtt a tatabányai sportcsarnokban. A csapatok elhelyezkedtek, narancssárga mellényben csaknem harminc versenybíró figyelte az előkészületeket is. Középen a versenyasztalok sorakoztak. Kategóriánként más-más feladat várt a diákokra.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Hat évvel ezelőtt tizenegy csapattal indította el a World Robot Olympiad (WRO) hazai versenyét az Edutus Egyetem. Az idén már csaknem száznyolcvan csapat regisztrált, s közülük kilencven jutott be a Földi Imre Sportcsarnokban tegnap megnyílt nemzeti döntőbe. A WRO egy hazai sikertörténet, amely Tatabányáról indult.

A július 10-i szerdai megnyitón Szögi Zoltán, az Edutus Nonprofit Zrt. vezérigazgatója üdvözölte a csapatokat és felkészítőiket, majd Schmidt Csaba polgármester idézte fel a hat évvel ezelőtti indulást. Kiemelte: keresik az országban a legjobbakat, s lehetőséget biztosítanak nekik arra, hogy a világ kiemelkedő tehetségeivel is összemérjék tudásukat a novemberi világversenyen. Hazánk, Győr városa az európai országok között elsőként nyerte el e neves verseny rendezési jogát.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott hangsúlyozta: jó, hogy az oktatásban hangsúlyozottan van jelen az informatika, a robotika, majd dr. Dóka Ottó, a győri Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese kívánt jó versenyzést.

A szabályok ismertetése után a fiatalok elcsendesedtek, s csaknem harminc versenybíró felügyeletével kezdték meg a robotok építését, tesztelését.

– Az indulásnál, 2014-ben tizenegy, tavaly már száznál valamivel több, és az idén csaknem kétszáz csapat regisztrált a WRO hazai versenyére, közülük kilencven jutott be a nemzeti döntőbe – mondta Füleki Judit főszervező, a WRO nemzetközi kapcsolattartója.

Az ország különböző pontjából érkeztek, a legfiatalabb versenyző hat, a legidősebb huszonöt éves. Hat korosztályban, négy kategóriában (Open, Regular, Football és Advanced Robotics Challenge/ARC) mérik össze tudásukat. A robotok tesztelését követően csütörtökön következik a verseny.

További részleteket a 24 Óra július 11-i számában olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában