életmentés

2019.07.25. 20:34

Nyereményjátékkal csábítja nyári véradásra az önkénteseket a Vöröskereszt

Nyáron a nagy meleg és a szabadságolások miatt csökken a véradói aktivitás, pedig a balesetek számának növekedése miatt fontos lenne a segítség. A Vöröskereszt megyei igazgatóságán megtudtuk, mivel ösztönzik ebben az időszakban a véradókat.

Szabó Klaudia

Nyáron is fontos lenne a véradás, de kevesebben mennek

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A férfiaknak öt, a nőknek négy alkalommal lehet évente vért adni, egy véradás alkalmával pedig három ember életét lehet megmenteni – sorolta a tényeket Hamburgerné Ujvári Irén, Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

– Nyáron azonban a vér­adók szabadságra mennek, sokan elutaznak, ilyenkor magasabb a balesetek száma, tehát több vérre van szükség. Akiknek a gyógyulásához vérkészítmény kell, azoknak nyáron is van erre igényük, nem csak a többi évszakban. Emellett nagyon fontos, hogy új embereket, fiatalokat is meg tudjunk nyerni a jó ügy érdekében – tette hozzá az igazgató.

Nyáron is fontos lenne a véradás, de kevesebben menne (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Éppen ezek miatt a Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal együtt egy nyári kampánnyal igyekszik ráirányítani a figyelmet az önkéntesség e formájára. Van egy órád a nyáron? szlogennel indították el az akció népszerűsítését, amely július elsejétől szeptember elejéig tart. Azok, akik vért adnak, egy személyes köszönőkártyát kapnak, amelyen egy egyedi kód is található. Amennyiben ezt feltöltik a Vöröskereszt honlapjára, értékes heti nyereményekre pályázhatnak, többek között belépőjegyekre a szolnoki repülőmúzeumba.

A kampány végén fődíjakat osztanak ki, méghozzá 50 fitnesz karórával honorálják azt, hogy a vér­adók adtak egy órát a nyarukból. Kisorsolnak továbbá 4 páros borkóstoló jegyet, valamint egy két fő részére szóló kétéjszakás pihenést a Budapest Mercure Hotelben.

Hamburgerné Ujvári Irén elmondta, hogy egy véradás keretén belül tulajdonképpen az egyén egészségügyi állapotát is felmérik. Így ezzel nemcsak embertársukon segítenek a jelentkezők, de saját magukat is feltérképezhetik. Egy orvosi vizsgálaton az állapotunkkal és a visszamenőleges betegségeinkkel kapcsolatban kell válaszolnunk különféle kérdésekre, illetve ujjbeszúró módszerrel megvizsgálják a vért, így már a művelet előtt ki tudják szűrni, hogy alkalmas-e a jelentkező véradónak.

Az igazgató kiemelte, hogy a procedúra után kiszűrik a fertőzéseket és a betegségeket, aminek eredményéről értesülnek a donorok. Ha mindez rendben van, a vér további felhasználásra kerül.

– A lakcímkártya, tajkártya és a személyi igazolvány feltétlenül szükséges, hogy kéznél legyen, fontos követelmény a minimum 50 kilogrammos testsúly is. A művelet előtt és után is ajánlott a bőséges étel és italfogyasztás, továbbá fontos a pihenés, a regenerálódás körülbelül 4 órán keresztül – fogalmazott Hamburgerné Ujvári Irén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában