verseny

2019.07.09. 13:57

Több száz kilométert futottak együtt esztergomiak és lengyelek a Futár-futáson

Idén is megrendezte a Lengyel Sportlövész Klub a Futár-futást. A több száz kilométeres táv egyik állomása Esztergom volt.

Pöltl Oxi Zoltán

Megkoszorúzták a Sobieski-szobrot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Három esztergomi amatőr sportoló is részt vett a IV. Futár-futáson, melyet Bécsben élő lengyelek szerveztek idén a Lublini Unió négyszázötvenedik évfordulójának emlékére. A Lublini Unió a lengyelek és a litvánok között azzal a céllal jött létre 1569-ben, hogy a két nemzet a német és az orosz hegemónia ellenében meg tudják védeni országaik érdekeit.

A több száz kilométeres futást a bécsi Lengyel Sportlövész Klub szervezte, a futók július 7-én indultak el az osztrák Kahlenberg hegyről, majd Szlovákián át érkeztek meg Esztergomba július 8-án. Ez utóbbi állomáson Romanek Etelka polgármester fogadta a bécsi lengyelek és a futók közösségét. Ez után együtt koszorúzták meg Sobieski János, lengyel király és hadvezér Erzsébet parkban álló emlékművét.

Romanek Etelka köszöntötte a futókat (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A futók az esztergomi állomást követően Ukrajna felé indultak, ahol Lviven keresztül július 14-én érkeznek majd Lublinba. A futás középpontjában Lengyelország történelme áll, emellett az ötletgazdák a sporton túl az oktatásra és hazafiasságra nevelésre is szeretnék felhívni a figyelmet.

Megkoszorúzták a Sobieski-szobrot (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában