Eszmecsere

2019.07.25. 14:33

Az amerikai tüzérek csak dicsérni tudták a tatai katonákat

A július 16-18. között Tatán tartózkodó amerikai katonák tüzérszakmai tapasztalataikat osztották meg a Klapka György Lövészdandár tüzéreivel.

K. M.

Forrás: honvedelem.hu

Fotó: Petrovics Renáta

A három nap alatt élénk eszmecsere folyt a tüzérséghez kapcsolódó témákban, amelynek köszönhetően amerikaiak és magyarok egyaránt új ismeretekkel gazdagodtak.

Kézi Rudolf őrnagy, a tatai dandár 101. Tüzérosztályának törzsfőnöke elmondta, hogy a rendezvényre az Egyesült Államok nemzetközi katonai oktatási és kiképzési programja (IMET-program) részeként került sor. A tatai dandár tüzértiszti és -altiszti állománya mellett részt vettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár tűztámogató szakterületen dolgozó katonái is.

A háromnapos eseményre az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi haderőnemébe tartozó 173. Légiszállítású Dandártól, az olaszországi Vicenzából érkezett Adam DeMartin törzszászlós és Travis Stoddard főtörzsőrmester a tatai dandárhoz, hogy megismertessék a magyar kollégáikat az amerikai tűztámogatási rendszer tervezésével (Fire Support Planning) és a célkezeléssel (Targeting Methodology), írja a honvédelem.hu.

DeMartin törzszászlós és Stoddard főtörzsőrmester emellett kiemelte, hogy a fogadtatás nagyon barátságos volt, a tataiak szinte családtagként kezelték őket. Mindenki sikerként könyvelte el a háromnapos eszmecserét.

Az amerikai tüzérek azt is megjegyezték, hogy a magyar katonák nyelvi felkészültsége és szakmai tudása egyaránt kiváló. Az alakulatnál a közeljövőben további hasonló rendezvények is várhatók, a nemzetközi gyakorlatokra és a technikai fejlesztésekre történő felkészülés részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában