összetartozás napja

2019.06.04. 20:14

„Maradunk” – Így emlékezett a megye a trianoni békediktátum 99. évfordulóján

Észak- és Dél-Komárom egyedülálló módon, míg Tatabánya táncosokkal emlékezett az Összetartozás Napján.

Kemma.hu

Schmidt Csaba beszédet mondott

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Megyeszerte tartottak megemlékezéseket a Nemzeti Összetartozás Napján, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 99. évfordulóján. Tatabányán az Életfa téren tartott ünnepi programon Schmidt Csaba polgármester ünnepi köszöntőjében a magyarság gyökereiről, összetartó erejéről, a magyar nemzet egységéről szólt.

Schmidt Csaba beszédet mondott (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

A polgármester egy erdélyi útját idézte fel. Gyergyószentmiklós főterén áll egy emlékmű, amelyen az olvasható: „maradunk”. Az eseményen közreműködött az Észak-Komáromi Feszty Táncegyüttes is.

A táncosok színvonalas műsort adtak (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

A Kárpát-medencében egyedülálló módon emlékezett meg Észak- és Dél-Komárom az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 99. évfordulójáról a nemzeti összetartozás napján. Közös istentisztelettel kezdődött az észak-komáromi református templomban a megemlékezés, majd az egybegyűltek a Trianoni emlékműnél gyülekeztek.

A két Komárom között gyalogoltak (Fotó: Nagy Tamás / 24 Óra)

A megemlékezők ezután 99 fáklyával a kezükben sétáltak át a résztvevők a trianoni határon, a dél-komáromi Turul-emlékműhöz, ahol dr. Somogyi Alfréd református lelkipásztor, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperese mondott ünnepi beszédet.

Esztergomban és Tatán két helyen is ünnepeltek

Felvidéki és magyarországi társadalmi szervezetek és lakosok együtt tartottak Nemzeti Összetartozás Napja emlékezést Esztergomban, a Prímás-szigeten lévő országzászlónál június 4-én. Az ünnepségen beszédet mondott Popovics György, a Komárom-Esztergom közgyűlés elnöke. A megemlékezés második részében az esemény résztvevői átvonultak a szentgyörgymezői Trianon- emlékműhöz, ahol gyertyát gyújtottak.

Popovics György mondott beszédet (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Tatán már június 2-án vasárnap kezdték a megemlékezést a trianoni eseményekre. Az érdeklődők a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes táncszínházi előadását láthatták a Magyary művelődési házban „Ember az embertelenségben” címmel. Június 4-én, a trianoni döntés évfordulójának napján a megemlékezés virágait helyezték el a város vezetői a szőgyéni emlékkeresztnél, majd megkoszorúzták a Nemzeti Összetartozás terén álló emlékoszlopot.

A Városházán folytatódott a megemlékezés, ahol beszédet mondott Michl József Tata polgármestere mellett Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, valamint Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere, Molnos Ferenc, Szováta önkormányzati tanácsosa és Nyilas Leonov Anita, a Magyarkanizsai Községi Tanács tagja.

A Mindszenty téren sokan emlékeztek (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

További részleteket a 24 Óra június 5-i számában olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában