beruházás

2019.06.12. 17:30

Lifttel is fel lehet majd jutni a Bazilika Panoráma-termébe

Közel kétszáz lépcsőn való áthaladást vált ki a Bazilikába építendő lift, mely függőleges személyszállító szerkezetet a belépőjegy megvásárlásával bárki igénybe veheti.

Pöltl Oxi Zoltán

Esztergom, 2019. március 31. Az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-fõszékesegyház 2019. március 30-án. Négy év alatt több mint 13 milliárd forintból teljesen megújul Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi bazilika. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 13 milliárd forint állami támogatás jut az esztergomi főszékesegyház felújítására, a lift építése ennek a rekonstrukciónak a része. A tervezők és építészek első körben azt is megvizsgálták, hogy a 100 méter magas épületre kívülről elhelyezhető-e a felvonó, de nem találtak olyan megoldást, amely a történelmileg egybefüggő tömeget, az épület egységét ne változtatta volna meg.

A szakemberek végül úgy döntöttek, hogy abban a belső közlekedő részben alakítják ki a liftet, amely amúgy is a kincstár és a fölötte lévő Panoráma-terem között található, itt van az eddig használt csigalépcső is. A felvonó építése megkezdődött, a tervek szerint idén augusztusban adják át a turista forgalomnak a berendezést. A nyolc személyes lift alul, a kincstár pénztára utáni helyiségből indul felfele, de a lépcsős lehetőség is ugyanúgy választható lesz a turisták számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában