műanyag-mentesítés

2019.06.09. 15:30

Esztergomtól Budapestig megtisztították a Duna-partot a diákok

Egy európai szintű projekten belül az esztergomi diákok is megmutatták, mi az igazi környezetvédelem. Két napon keresztül „műanyag-mentesítették” a Duna-partot.

Pöltl Oxi Zoltán

Esztergomból indultak Budapestig

Forrás: Pöltl Oxi Zoltán

Fotó: 24 Óra

Június 7-től 9-ig tartó időszakban az Összefogás a tisztább Dunáért elnevezésű akciójában megtisztították a műanyagoktól a Duna-partját Esztergomtól Budapestig. A környezetvédelmi megmozdulás az Európai Unió Life VISPO környezetvédelmi projektjén belül zajlott, melyet magyar és olasz partnerekkel együtt végeztek. A talján kapcsolat azért volt jelen, mert a Duna-part tisztításához hasonló uniós környezetvédelmi akcióban mentesítették az olasz Pó folyó két oldalát is. Magát a tisztítást, takarítást az Európai Szolidaritási Testület önkéntesei végezték ott és itt is.

A diákok és a szakemberek összefogtak a Dunáért (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Esztergomban az akcióban résztvevők, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Duna Múzeum szakemberei az Árpád-házi Szent Erzsébet iskola diákjainak szemléletformáló, prevenciós célzattal játékos és interaktív programokat mutattak be a június 7-ei kezdőnapon. Ez után a Duna-partján álló iskola tanulói a programban dolgozó tudósokkal együtt kimentek a Dunához, hogy ott működés közben tekintsék meg azt a berendezést, mellyel a folyóvíz tisztaságát, összetételét, esetleges szennyeződéseit lehet megvizsgálni. Az elmúlt időszakban előtérbe került új környezetvédelmi trend, a műanyag hulladékok visszaszorítása okán most az egészen parányi, talán csak nagyítóval látható részeit keresték az öreg folyó vizében.

Esztergomból indultak Budapestig (Fotó: 24 Óra / Pöltl Oxi Zoltán)

Az eseményen a sajtónak nyilatkozó Bánhidy László, esztergomi alpolgármester többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy csupán egyetlen folyónak van Magyarországon gyűjtőhelye, mégpedig a Zagyvának, a többi folyónk mind más országokból érkezik hozzánk, így a folyókban onnan érkező szennyezés, hulladék a mi vizeinket károsítja. Ez a folyamat a rendszerváltás előtt katasztrofális méreteket öltött, most ezek mértéke, az európai uniós és más nemzetközi szabályozásoknak köszönhetően csökkent, bár nem szűnt meg, ezért továbbra is aktuális kérdés természetes vizeink és partjainak tisztasága fogalmazott az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában