újraszentelés

2019.05.29. 17:57

Inasa ölte meg az aranyszívű atyát, akinek felújították a síremlékét Esztergomban

Kasszián atya a budapesti bencés reálgimnázium igazgatója volt az 1930-as években egészen meggyilkolásáig. Az atya számos segélyakciót szervezett a Szovjetunióban élők megsegítésére. Esztergomi síremlékét újították fel nemrégiben.

W. P.

Kasszián atya a budapesti bencés reálgimnázium igazgatója volt az 1930-as években egészen meggyilkolásáig.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Újraszentelték és megkoszorúzták a Szentgyörgy­mezői temetőben dr. Mattyasovszky Kasszián atya felújított családi sírboltját. Az avatóünnepségen Steindl Balázs, a megyei önkormányzat alelnöke olvasta fel a bencés szerzetes kalandos életútját, aki a nagy éhínség idején több alkalommal szervezett segélyakciót a Szovjetunióban élők megsegítésére.

Kasszián atya a budapesti bencés reálgimnázium igazgatója volt az 1930-as években egészen meggyilkolásáig. (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Kasszián atyát, az 1931-től a budapesti bencés reálgimnázium igazgatóját szobainasa, Lesti Andor ölte meg 1935. május 21-én. A gyilkos a baltájával több alkalommal sújtott le áldozatára, aki a helyszínen életét vesztette. A szerzetest Esztergomban, a családi sírboltba temették el, amelyet születésének 140. évfordulója alkalmából felújították. A renoválást az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) kezdeményezte és koordinálta. A költségekhez adakozók is hozzájárultak, a megyei önkormányzat pedig 50 ezer forinttal támogatta a projektet.

Az ünnepség alkalmával Hirka Antal atya, a pannonhalmi Szent Márton-bazilika őre újraszentelte a síremléket, amelyet Popovics György, a megyei önkormányzat elnöke mellett Steindl Balázs alelnök meg is koszorúztak. Koditek Pál, az EBE elnöke köszönetet mondott, az esztergomi és a megyei önkormányzatnak és mindazoknak, akik valamilyen módon segítették a felújítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában