tudatosságra van szükség

2019.05.20. 13:55

Hihetetlen, miket szedtek ki a Szemétirtók a dorogi patakból

Szemétszedő akciót szervezett a BEBTE a Dorog és Esztergom határban folyó Kenyérmezői-patak megtisztítására. Bár csak egy rövid szakaszon takarítottak, így is hihetetlen dolgok kerültek elő a vízből és környékéről.

F. M.

Nagy munka várt rájuk

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Önkéntes szemétszedő akciót szervezett a dorogi Benedek Endre Barlangkutató Egyesület. Lieber Tamás, a BEBTE elnöke és Szemétirtók elnevezésű csapata több kiló hulladéktól és üledéktől tisztították meg a Dorog és Esztergom-Kertváros határában levő Kenyérmezői-patak egy szakaszát.

A nyirkos esős időben tizenketten álltak neki eltakarítani a hosszú idő alatt összegyűlt szemetet. Az eszközöket a Dorogi Önkormányzat biztosította, ahogy egy konténert is, melyet szintén az önkormányzat vállalta, hogy elszállít. Az akcióban aktívan részt vettek az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai is, akik szintén két kezükkel szedték a hulladékot a patakból.

Ahogy Lieber Tamástól megtudtuk, a patak ezen szakasza alsószakasz jellegű. Ez azt jelenti, hogy a víz itt lelassul, és hamar megtelik hordalékkal. Az így lerakódó iszap idővel szigeteket képez, ami már alkalmassá válik a növényzet, és persze a szemét megtelepedésére. A víz pedig nem tud tovább folyni.

A szervező szerint a helyzet tarthatatlan. Húsz éve szervez a környéken szemétszedő akciót, de a munkájuk kárba vész és sziszifuszi. Mindenki kell ahhoz, hogy a környezetünk tiszta maradjon.

–Közvetve mindenki szennyez, aki bárhol a patak vízgyűjtő területén szemetel, szennyvizet enged ki, cigarettacsikket dob el. Sajnos sokan nem gondolnak bele abba sem, hogy ha például Dorogon bárhol az esővízgyűjtő csatornába szemetet dobnak, az előbb vagy utóbb itt köt ki. A patak a vizet a Dunába továbbítja, ahonnan a térség ivóvízkészletének egy részét szivattyúzzák. És hogy mi köze az itt lakóknak a világtengerek szennyezéséhez? Az iménti gondolatmenet tovább folytatható...

 

A tucatnyi önkéntes egészen szürreális dolgokat is kiszedett a patakból és az iszapból. Rengeteg alkoholos üveget és sörös dobozt szedtek össze, emellett találtak ruhákat, szőnyeget, sőt: egy régi nyilvános telefonkészüléket is. A csapat egyik része pedig a vízfolyás középső részén felhalmozódott hordalékot és az abból kinövő növényt irtotta kapákkal, ásókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában