voks

2019.05.26. 06:52

Elkezdődött az uniós választás

A Kemma.hu folyamatosan frissülő tudósításban számol be a 2019-es európai uniós választás eseményeiről, eredményeiről.

Kemma.hu

Budapest, 2019. május 26. Szabó László kilép a szvazazófülkébõl, mielõtt leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a fõváros VII. kerületében az Erzsébetvárosi Kéttannyelvû Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. Ezen a napon reggel 6 órakor megkezdõdött a magyarországi EP-választás, amelyen 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a magyarországi európai parlamenti választáson. A 705 parlamenti helyből 21 mandátum Magyarországé, ezért kilenc pár képviselői versenyeznek május 26-án. A 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig. Fontos, hogy szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

A választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika. andátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kap, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. Érvényesen szavazni a lista neve feletti körbe tollal írt két egymást metsző vonallal lehet.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még kérhet mozgóurnát a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá a lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

Kampánycsend nincs, de a választás ideje alatt nem lehet választási gyűlést tartani, politikai reklámot sugározni, illetve a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni.

Tekintettel az európai parlamenti választásra, rendkívüli nyitva tartás van a hétvégén a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok. Komárom-Esztergom megyében Bábolna, Dorog, Esztergom, Kisbér, Komárom, Nyergesújfalu, Oroszlány, Tata, Tatabánya (Bárdos László utca 2.) lesz nyitva a kormányablak, hogy ha szükséges, személyazonosító okmányok cseréjét és kiállítását az utolsó pillanatban is el tudja intézni az, aki lejárt, elveszett irata miatt nem tudna szavazni.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztattak. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 97 617 választópolgár voksolhat, aki ezt szerda délutánig kérte. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe. 110 154 fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők azok, akik a 2018-as országgyűlési választás után töltötték be a 18-at.

A Kemma.hu a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételről nap közben 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor, valamint 18:30-kor. A nem hivatalos, előzetes eredményeket este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda, mert addigra az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződik a szavazás. Akkorviszont már várhatóan 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában