bírósági konferencia

2019.05.13. 20:13

A bonyolult nyomtatványos megoldások korlátozzák a jogérvényesítést

A Polgári perrendtartással kapcsolatosan szerveztek konferenciát a Tatai Járásbíróságon. Az ügyvédi kar aggályosnak tartja a túlságosan is bonyolult nyomtatványos megoldásokat.

Körtvélyfáy Dina

A Polgári perrendtartással kapcsolatosan szerveztek konferenciát a tatai bíróságon. Az ügyvédi kar aggályosnak tartja a bonyolult nyomtatványos megoldásokat.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Tavaly január elsején lépett hatályba az új Polgári perrendtartás (Pp.), amelynek gyakorlati alkalmazási tapasztalatairól és súlyponti kérdéseiről szerveztek konferenciát pénteken a Tatai Járásbíróságon.

Dr. Band Ferenc, a Tatabányai Törvényszék civilisztikai kollégiumvezetője elmondta, hogy az új eljárásjogi törvény teljesen más gondolkodásmódot, metodikát igényel. Hozzátette, a társszervek részére már korábban is tartottak felkészítést a várható szabályokra, a mostani alkalommal pedig szeretnének részleges, ha még nem is teljes összegzést tartani a résztvevőkkel való párbeszéd során.

A rendezvénysorozat egyébként országos kezdeményezés, amelynek célkitűzése az is, hogy az ügyvédi kar álláspontját is megismerhessék a Pp.-vel kapcsolatban. Dr. Becker Tibor, a Magyar Jogászegylet megyei szervezetének elnöke arról beszélt, az új gyakorlat megfelelő ismerete közös érdeke mind a bíráknak, mind az ügyvédségnek.

A Polgári perrendtartással kapcsolatosan szerveztek konferenciát a tatai bíróságon. (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

A megyei ügyvédi kamara legutóbbi közgyűlésén, amelyen dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke is részt vett, szóba került az ügyvédség helyzete, az új Pp.-vel kapcsolatos problémák. Az ügyvédi kar aggályosnak látta a bírói megfelelés korlátlan érvényesíthetőségét, a bonyolult nyomtatványos megoldásokat, amely a kamara szerint korlátozza a jogérvényesítés lehetőségét. Megemlítették továbbá az alperes kiszolgáltatott helyzetét a bírósági eljárások során.

Ezt követően dr. Pleskó Krisztina Zsuzsanna, a törvényszék elnökhelyettese tájékoztató előadással nyitotta meg a konferenciát. Később dr. Bartus Erika, a Tatabányai Törvényszék törvényszéki tanácselnöke A perindítás és a keresetlevél visszautasításáról, dr. Süke András, a törvényszék civilisztikai kollégiumvezető-helyettese pedig a perfelvételi módok és nyilatkozatok egyes szabályairól beszélt a megjelenteknek. Az esemény végén a résztvevők az előadásokkal, vagy az eljárásjoggal kapcsolatos kérdéseiket is feltehették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában