prevenció

2019.04.30. 11:10

Nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés a daganatos betegségek esetén

Napjainkban, a nem fertőző betegségek számának növekedésével az egészségfejlesztés egyik kihívása a daganatos betegségek megelőzése, illetve leküzdése. Ezen belül is a vastag- és végbéldaganatok felderítése. Ennek a betegségfajtának az elterjedésében hazánk az unió tagországai közül a második helyen áll.

Petrik József

Napjainkban az egészségfejlesztés egyik kihívása a daganatos betegségek megelőzése, illetve leküzdése. Ezen belül is a vastag- és végbéldaganatok felderítése.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az unión belül nálunk a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. Nem véletlen, hogy a kormány ennek a tendenciának a visszaszorítása érdekében kiemelt projektet indított a Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében. Hétfőn a megyei kormányhivatalban tartottak tájékoztatót Komplett népegészségügyi szűrések címmel.

A megyei kormánymegbízott, dr. Kancz Csaba kiemelte, hogy országosan mintegy 300 ezer ember vastagbélszűrési vizsgálatát szándékoznak elvégezni a szaktárca elvárásainak megfelelően, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezésében.

Hatékonyan szűrhető betegség

A vastag- és végbélrák általában lassan, 10–15 éven keresztül kifejlődő rosszindulatú daganat. Ha időben felfedezik, az egyik legjobban kezelhető daganatos megbetegedés. Emellett ezek a daganatok igen hatékonyan szűrhetőek, és ennek megfelelően kialakulásuk megelőzhető. A tavaly novemberben elindított szűrőprogram abban tud segíteni, hogy még a kezdeti, tünetmentes időszakban felismerhető legyen a kóreset. Hogy megállapítható legyen, található-e olyan elváltozás az ominózus bélszakaszban, amely később súlyos problémákat okozhat. A vizsgálat kényelmetlenséggel nem jár, hiszen a székletminta vizsgálatával, amely díjtalanul feladható, a szűrés hatékony. Az eredményről két–három héten belül értesítik az érintettet.– A téma komolyságát mi sem jelzi jobban, minthogy évente tízezer új beteget „fedeznek fel” – hangsúlyozta Harsányiné dr. Patkó Enikő megyei tisztifőorvos, a nép­egészségügyi főosztály vezetője. – Szomorú adat, hogy jelenleg az ilyen jellegű daganatos betegségben szenvedők fele el is halálozik. Általában azért, mert túl későn diagnosztizálják a kórt.

– Ebben a betegségben leginkább az 50–70 éves korosztály veszélyeztetett – jegyezte meg a kormánymegbízott. – Szűkebb hazánkban csaknem tizenegyezer behívólevél kézbesítésével igyekeznek megszólítani, illetve a szűrésbe bevonni az említett korcsoportot.

Dr. Kancz Csaba szólt arról is, hogy megyénkben csaknem ötven háziorvossal állapodtak meg a célzott szűrővizsgálatok zavartalan megoldása érdekében. Náluk elérhetőek azok az egységcsomagok, amelyet az érintettek a meghívólevél ellenében a rendelőben átvehetnek. A szűrőprogram tavaly novemberben indult, és a tervek szerint 2020. márciusáig zajlanak a szakszerű ellenőrzések.

Megyénkben eddig mintegy háromezren estek át ezen a szűrésen. A tapasztalatok nem túl megnyugtatóak. Szűkebb hazánkban a pozitív eredmények száma meghaladta az országos átlagot. A program egyértelmű célja, hogy a halálozási mutatót legalább tizenöt százalékkal mérsékeljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában