átadás

2019.03.22. 20:00

Ámulatba ejtő videón a felavatott reneszánsz vízgép az esztergomi Veprech-toronyban

Újra megtekinthető a nagyközönség számára a Veprech-torony, ahol étterem és parkoló is megtalálható a modern szárnnyal kiegészített részben.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

A március 22-ei Veprech-torony átadón többek között részt vett Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, államtitkár, Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Romanek Etelka, esztergomi polgármester és a házigazda Carl Rosenberg, a családjáról elnevezett cég tulajdonosa, a Veprech-torony és a reneszánsz vízgép terveztetője, építtetője, helyreállítója.

Sokan vettek részt az avatóünnepségen (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

A helyreállításról az avatóünnepségen beszámoló Dr. Szekeres József többek között elmondta, hogy a klímagépeket gyártó, német Rosenberg Hungária Kft. többségi tulajdonosa, Carl Rosenberg 1998-ban a magyar ügyvezetőt kérte meg, hogy vásároljon a cég részére egy régi házat, ahol magyarországi tartózkodásai alkalmával majd megszállhat.

Bemutatták a reneszánsz vízgépet (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

Így találtak rá a vízivárosi dzsámi romjaira és a mellette lévő, egykori Veprech-torony maradványaira. Miután a cég vezetői megismerték az épületegyüttes történelmi múltját, beleszerettek, és elkezdték tervezni annak felújítását. Az elmúlt huszonegy évben régészek, történelemtudósok bevonásával teljesen felújították a török dzsámit, melyben galéria és kávézó is helyet kapott.

Feltárták és helyreállították a dzsáminál lévő Malom-bástyát és a Veprech-tornyot, ez utóbbiban a reneszánsz vízgépet, és az ezeket az építményeket körülvevő várfalakat. A modern szárnnyal kiegészített részben étterem és parkoló is található.

Szekeres József köszöntőjében kiemelte, hogy Carl Rosenberg személyében egy olyan német vállalkozóval hozta őt össze a sors, aki

jóváhagyta cégtársa koncepcióját és a vízivárosi komplexum fent felsorolt minden egyes tagrészének rekonstrukcióját. A megnyitó, avató alkalmával rendkívül látványos rész volt a reneszánsz vízgép modelljének bemutatása.

Rendkívül látványos része is volt a bemutatónak (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

A négy emelet magas Veprech-torony belsejében található, fából és főleg rézből készített vízemelő szerkezet mai szemmel nézve is döbbenetes teljesítményre volt képes.

A történelmi leírások szerint a reneszánsz humanizmus magyar vezéregyéniségének számító Vitéz János érsek ötven méter magas várába ezzel a géppel szállították fel a mélyből felhozott, 28 Celsius fokos forrásvizet. A ma már – forrásvíz hiányában – elektromos rásegítéssel működő, az eredetit méretében, anyagában és formájában egy az egyben visszaadó vízgép modell újra megtekinthető a

nagyközönség számára.

Megtekinthető a nagyközönség számára is (Fotó: P. O .Z. / 24 Óra)

Újabb turistacélponttá válik a Veprech-torony

A Nemzeti Emlékhely rangot kapott esztergomi Víziváros, új látnivalóval bővült Esztergom egyik legrégebbi, név szerint ismert épülete, a Veprech-torony átadásával.

A városrész északi részében található török dzsámi mellett, a Malom-bástya ívén belül álló négyemeletes toronyban látható a Vitéz János érsek korából származó reneszánsz vízgép, melyet működés közben tekinthetnek meg az

érdeklődők.

A Veprech-torony nyitva tartása (a Dzsámi Múzeuméhoz hasonlóan): keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között. A vízgép-modell megtekintése működés közben az alábbi időpontokban lehetséges: keddtől péntekig minden nap 14:00 órakor, szombat-vasárnap 11:00 és 14:00 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában