újításokat vezetett be

2019.03.02. 20:00

Szereti a munkáját, így sosem „dolgozik” a kömlődi orvos

Lobmayer Péter, az Angliából hazatért háziorvos egy ideje forradalmi újításokat visz véghez a kömlődi egészségtervben.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kun Attila

– Számomra kihívás a kömlődi megelőző jellegű alapellátás. Tudom, az egészség nem a rendelőben keletkezik, hanem az életmódban, az egyéni attitűdökben, az érzelmi hozzáállásban, a közösségi örömökben, az összetartozásban és egymás segítésében érhető el. Minden erőmmel azon leszek, hogy a kömlődi polgárokban is tudatosuljon mindez – nyilatkozta lapunknak két és fél évvel ezelőtt Lobmayer Péter háziorvos, aki a Praxis1 programnak köszönhetően került a településre. Most, az eltelt időszakban tapasztalt nehézségekről és forradalmasított elképzeléseiről beszélgettünk vele. A programot avagy az állami támogatást a szakvizsga előtt álló orvosok vehették igénybe és kitétel volt, hogy tartósan be nem töltött praxist célozzanak meg a pályázók.

– Fenntartások voltak a személyemet illetően, sőt, még ma is van olyan kömlődi lakos, aki a szomszédos településre jár át háziorvoshoz – mondta Lobmayer Péter. A doktor azt is elárulta, hogy az első időszak miért nem volt problémamentes.

– Panaszt tettek az önkormányzatnál is. Válaszul pedig készítettem egy kérdőívet, amiben osztályozni kellett az orvosi ellátás minőségét. A visszaigazolásokból rájöttem, hogy a gyakorlatlanság és a hosszabb konzultációk okoztak elégedetlenséget. Mára elmondhatom: nagyon jól érzem magam és sikerült beilleszkednem – fogalmazott. A felelősségteljes munka, a heti két nap ügyelet meghozta gyümölcsét, a pácienskör szépen gyarapodott. Lobmayer Péternek vannak betegei Dadról, Oroszlányból és Tatáról is. A mottója: „Szeresd a munkád és akkor sosem kell dolgoznod!” A kömlődi állás ennek pont eleget tesz.

Beszélgetésünk alatt szó esett az elképzeléseiről is, amiket a gyakorlatba bevezetve elmondható, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett a község. A lakosok kor szerinti megoszlása alapján elöregedőnek mondható a több mint ezer fős település: főként a túlsúly, a dohányzás és az alkohol a probléma.

– Bevezettem az időpontrendszert, ami után megszűnt a rendelőben várakozás. Másik gond a vérvétel. Tudniillik, legközelebb Oroszlányban van lehetőség vérvételre, ami sok esetben gondot okoz a gépkocsival nem rendelkezőknek. Az ötletem szerint, leveszem a vért helyben, összegyűjtöm a tégelyeket és csütörtök reggel elviszem azokat Oroszlányba. Szerdánkét 16–19-ig rendelek, ezzel próbálom megkönnyíteni azok helyzetét, akik nem tudnak szabadságot kivenni és napközben orvoshoz menni.

Az orvos szerint az egészség nem a rendelőben kezdődik (Fotó: Kun Attila / 24 Óra)

Lobmayer Péter egy új műszer vásárlásáról is beszámolt, amely hurutos megbetegedéseknél komoly segítséget jelent. Mint mondta, főleg gyermekeknél nagyon hasznos eljárás, mert általa látható, hogy a gyógyítás érdekében valóban szükséges -e az antibiotikum használata.

– A CRP a fehérje mennyiségét méri, amely gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. A CRP szintje gyulladásokban gyorsan, akár ezerszeresére is megemelkedhet, illetve azok gyógyulása esetén szintén gyorsan csökken. A műszer egy másik teszt elvégzésére is alkalmas, ez pedig a D-dimer teszt, ami a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb laboratóriumi módszer a vénás trombózis és embólia kizárására. Mivel helyben megtudjuk a végeredményt, a felesleges mentőriasztások is elkerülhetőek – mondta.

Végezetül az egészségügyben dolgozók közös munkáját illetően mondott dicséretet Lobmayer Péter. A környező szakemberekkel ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően, egy hónaljban megnagyobbodott nyirokcsomó észrevétele után vagy egy hererákos esetben is azonnal segíteni valamint intézkedni tudott a szükséges további vizsgálatok ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában