projekt

2019.03.10. 16:30

Megújul a dunaalmási községháza és a művelődési ház is

Az augusztusban indult beruházásból húsvéti ajándék lehet a Nagy-Somlyó hegy tövében.

Petrik J.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

Aki mostanában ebben a festői környezetben, a Nagy-Somlyó lábánál elterülő faluban jár, hamar észreveheti, mekkora építkezés zajlik a polgármesteri hivatal, illetve a vele szerves egységet alkotó művelődési ház és könyvtár környékén. Az új „látnivalókról” Béger Ákos polgármesterrel beszélgettünk.

– A községháza a megyei Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) keretében újul meg – emelte ki a község első embere. – A nyertes, százszázalékosan támogatott TOP-os pályázatnak köszönhetően mintegy negyvenmillió forintból energetikai korszerűsítésen „esik át” a hivatal épülete. Nyílászárókat cserélnek, külső és belső szigetelést kap az épület és annak tetőszerkezete, valamint a fűtési rendszert is modernizálják. A beruházás befejezéséig a parókián működik a hivatal.

A községházával szomszédos kultúrház a többfunkciós közösségi tér kialakítása és felújítása projektnek köszönhetően öltözik új „ruhába”. A Vidékfejlesztési program pályázatán 26 milliót nyertek erre a feladatra, amelyhez az önkormányzat 15 százalékos önrésszel járul hozzá. A megújult épületrészben kap helyet majd a nyugdíjas- és az ifjúsági klub. Ide költözik vissza a könyvtár és a helyi német nemzetiségi önkormányzat irodája is.

Béger Ákos szerint húsvétra visszaköltözhetnek a hivatalba (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

– A munkálatok tavaly augusztusban indultak, és úgy tervezzük, hogy húsvéti ajándékként újra itt dolgozhatunk – jegyezte meg Béger Ákos.

– Közben, szintén TOP-os pályázati támogatásból augusztusra csaknem 200 méteren 40 millióból megújulhat a csapadékvíz-elvezetési rendszer is a községben.

Külterületi utak

A Vidékfejlesztési program forrásai lehetőséget kínálnak a külterületi utak rendbetételére is. A községben több mint 90 millió forintot nyertek ilyen célokra.

Ebből mintegy 1,2 kilométer hosszúságban aszfalt-, illetve körülbelül két kilométeren murvás borítást kapnak az elhasználódott utak. Ebben a témában hamarosan elindul a közbeszerzés, és ha minden rendben halad, májusban már a munkák is megkezdődhetnek. A pályázat 85 százalékos intenzitású.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában