fejlődés és turizmus

2019.03.23. 15:30

Megmentik a bakonybánki „kastélyt”

Stróbel úr nem volt nemesi származású, csupán jó üzleti érzékkel megáldott tehetős polgár, aki 1922-ben megépíttette késő szecessziós stílusú otthonát Bánki Donát szülőfalujában, mely a településnek ma is az egyik legszebb épülete kőberakásos díszítéssel.

Palásti Péter

Új lendületet kaphat a település turizmusa is a felújítás okán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Mazán Tibor

A Stróbel-kúria Bánki Donát feltaláló szülőháza helyén épült fel, így az épületben helyet kapott egy Bánki-emlékszoba. A helyiek kastélyként emlegetik a bakonybánki impozáns épületet, amelynek hamarosan új gazdája lehet. Ennek köszönhetően belátható időn belül újra régi fényében pompázhat a valóban figyelemreméltó ingatlan.

A Stróbe-kastély a Fő utcán, egy képeslapon (Forrás: www.uni-obuda.hu)

Az előszerződést – a képviselő-testület döntését követően – az önkormányzat nevében eladóként már aláírta a település polgármestere, vevőként pedig Kiss Dénes, a helyben működő BITT Kft. ügyvezetője. Annak a cégnek az irányítója, akinek feleségét, dr. Bartha Katalint is sokan ismerik, hiszen a szomszédos Réde családorvosa. Férjétől megtudtuk, hogy ő Székelykeresztúron született, majd Kolozsváron lett gépészmérnök, ott is dolgozott 1989-ig. A következő évben hivatalosan települtek át Magyarországra, ahol első munkahelye a kisbéri Gammában volt, majd annak megszűnése után létrehozták a kft.-jüket. Ott azóta is olyan saját fejlesztésű fémbútorokat gyártanak, melyek megtévesztően hasonlítanak a fából készültekre. Főleg öltözőszekrényeket, munkapadokat és fiókos konténereket.

A kocsma után a bolt is megszűnt

Egy turista öt éve meglepődött azon, hogy a kastély egyik részében kocsmát, a másikban pedig élelmiszerüzletet talált. Akkori helyzetleírása megfelelt a valóságnak. Ma már egyik sincs meg. Előbb az italbolt, később az üzlet zárt be. Az ingatlan állapota azóta még jobban romlik. Ott, ahol a törzs­vendégek támasztották a pultot, már beomlott a plafon, de több helyen látszanak beázások. A padozat is feltöredezett, az eredeti ablakokat elfedő álfalak olyannyira megsérültek, hogy átengedik a fényt. A vöröskőből faragott lépcsősor alja mellett van a pince. Valójában nem is az, mert nem a földbe ásták, csak a domborzati viszonyok miatt tűnik annak. Az viszont biztos, hogy ezt is szigetelni kell, és kidobni a fölöslegessé vált régi széntüzelésű kazánt is.

Kiss Dénestől megtudtuk, hogy a Stróbel kastélyt nem magáncélra kívánják megvenni, hanem azért, hogy – megmentése után –, ott alakítsák ki vállalkozásuk központját, ahol bemutatótermet is szeretnének létrehozni. Ennek érdekében már megkötötték az elővételi szerződést, és aláírták a véglegeset is azzal a kikötéssel, hogy a teljes vételárat csak akkor fizetik ki, ha a telekmegosztást is bejegyezték.

Erre viszont egyelőre várni kell, mert kiderült, hogy az érintett földdarab egy része faluközpontnak minősül, a másik pedig lakóövezetnek, ezért a kettő között egy utcát lehetne nyitni. De ez bonyolultabb, mint sokan hinnék.

Kiss Dénes terveinek a végrehajtása sem lesz egyszerű, aki a patinás épületet teljes egészében helyreállíttatja, nemcsak az utcafronton, de hátul is. Ráadásul – Bánki Donát emlékére – a kastély mögött csordogáló patakot szeretné kisebb tóvá duzzasztani, hogy ott létrehozhasson egy olyan vízi turbinát, amilyet egykoron az itt élő Bánki Donát tervezett. Ha mindez sikerül, biztos, hogy Bakonybánk idegenforgalma is fellendül.

Új lendületet kaphat a település turizmusa is a felújítás okán (Fotó: Mazán Tibor / 24 Óra)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában