gondok

2019.03.04. 20:00

Stresszkezelés: ki kellene nőni az apróbb ellentétekre való fókuszálást a munkahelyen

Több felmérés is azt bizonyítja, hazánk a stresszes munkavállalók országa. Ennek okairól kérdeztük a tatabányai Szent Borbála Kórház szakpszichológusát, Orbán Júliát.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Shutterstock

Ha globálisan nézzük, az ember akkor ad stresszreakciót, ha bizonytalanságban érzi magát. A munkahelyen felelősségre vonhatóak vagyunk, anyagilag, erkölcsileg és szociálisan is elbírálnak minket – mondta Orbán Júlia.

A szakember elmondta, pácienseitől egyre ritkábban hallja, hogy túlzottan kiszolgáltatottnak érzik magukat a munkahelyükön: gyakran azokat sem rúgják ki, akik nem teljesítenek jól. A munkaadóknak viszont problémát okoz, hogy nehezen találnak megfelelő munkaerőt, és azokat is meg kell becsülniük, akik sokat hibáznak.

A pszichológus hangsúlyozta, a legtöbb konfliktus abból származik, hogy teljesen más a valóságtesztelése azoknak, akik felügyelik, mint akik elvégzik a munkafolyamatot. Ha a munkavállaló nem kap egyértelmű visszajelzést, elbizonytalanodik, ekkor jelenik meg a stresszreakció.

Orbán Júlia arról is szólt, saját tapasztalatai alapján a férfiak gyakrabban reagálnak jól a munkahelyi problémákra. A hölgyek sok esetben előrevetítik a potenciális stresszhelyzetet, így előre szoronganak. A stresszre adott reakció attól is függ, korábban mennyire tudtunk kiállni magunkért.

Akad, aki egy nehéz nap után hazaérkezve sem tud átkapcsolni „otthoni üzemmódba”. Ilyenkor segíthet a sport, vagy egyéb minőségi időtöltés. Előfordul, hogy mégis társunkon vezetjük le a feszültséget. Ilyenkor a másik félnek arra kell figyelnie, ne sértődjön meg a mondandó tartalmán. Kérdezzen vissza, hogy párjának nehéz napja volt-e.

A stressz kezelésére a pszichológus eredményes kezdeményezéseket lát megyénkben. Sok cégnél szerveznek csapatépítő tréningeket, ahol arra helyezik a hangsúlyt, hogy szokjunk össze, fogadjuk el a másik felet, valamint megtanítja a résztvevőket alkalmazkodni és asszertíven kommunikálni. Nem ez az egyetlen járható út, egyénileg is lehetséges a stresszt kezelni, relaxációval, autogén tréninggel.

– Arra az álláspontra kell rávezetnünk az embereket, hogy a munkahelyi konfliktusoknak nincs jelentősége. A lényeges dolgokra kell figyelnünk a munkaidőben és nem az apróbb ellentétekre. Ezt gyakorlatilag ki kell nőni – fogalmazott Orbán Júlia.

Veszélyes a kiégés, jobb elkerülni

Orbán Júlia lapunknak a kiégésről is beszélt, amelynek okozója lehet a túlzott stressz­reakció. Azokat veszélyezteti leginkább a kiégés, akik túlságosan nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a munkájukba, akár magánéletük rovására is.

A túl nagy lánggal égést furcsa érdektelenség és fáradtság követi, amelynek gyógyítása nem egyszerű feladat. A pszichológus hangoztatta, jobb elkerülni a kiégést, erre a legjobb módszer a jó energiabeosztás és olyan munka választása, ami az egyént valóban érdekli.

Ha mégis bekövetkezik a kiégés, mindenképpen betegállományba kell vetetnie magát egy időre a munkavállalónak, amely alatt terápiára járhat és újra tudja gyűjteni energiáit. Ezt követően olyan pályára kell lépnie, amelyre kíváncsi, ahol optimálisan tud lelkesedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában