rendezvény

2019.03.08. 17:30

Két tucat megyei település részesült energiatudatos és energiahatékony önkormányzat díjban

A Magyar Innováció és Hatékonyság (MI6) Nkft. szerdai jubileumi díjátadóján megyénk huszonnégy települése energiatudatos és energiahatékony önkormányzat címben részesült.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

A MI6 a Virtuális erőmű programja keretében idén is meghirdette az Energiahatékonysági kiválósági pályázatát. Ennek keretében energiahatékony, illetve energiatudatos vállalatokat, intézményeket, iskolákat és önkormányzatokat ismertek el.

Megyénkből rekordszámú pályázatot nyújtottak be. Huszonnégy település részesült energiatudatos és energiahaté­kony önkormányzat díjban az Országház felsőházi termében tartott gálán: Tatabánya, Tata, Esztergom, Komárom, Kisbér, Baj, Bábolna, Nyergesújfalu, Tát, Lábatlan, Sárisáp, Csolnok, Pilismarót, Dömös, Héreg, Mocsa, Kocs, Vérte­s­szőlős, Várgesztes, Vértessomló, Ászár, Kerékteleki, Bakonysárkány, Bakonyszombathely. Megyénkből díjat vehetett át a Tatabányai Törvényszék nevében dr. Csorba Zsolt Ödön elnök is, aki bejelentette, ebben az évben a bíróságok is csatlakoznak a programhoz.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte, a megyei önkormányzat már a kezdetektől élharcosa a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

– Örömmel jelenthetem, hogy az idei évben újabb szintet léptünk, köszönhetően a TOP nyertes pályázatai keretében megvalósult és megvalósuló épületenergetikai beruházásoknak. Ezeken keresztül már mérhető megtakarításokról és megújuló energiakapacitásokról számolhatunk be – hangsúlyozta.

Megyénkből huszonnégy település részesült energiatudatos és energiahatékony önkormányzat díjban (Fotó: 24 Óra)

A megyei önkormányzat korábban a megyék közül elsőként részesült klímatudatos önkormányzat díjban, év végén pedig, szintén úttörőként, Virtuális Erőmű Alapkövet vehetett át. A beruházásokhoz kapcsolódó koordináló tevékenységéért a díját­adó ünnepségen ezúttal megyei mentordíjban részesült.

Az ünnepségen díjazott települések a kezdetektől fogva aktívan bekapcsolódtak a megyei önkormányzat klímavédelmi munkájába. Azok kaptak energiatudatos címet, amelyek kész tervekkel és ezekre épülő benyújtott pályázatokkal bírnak. Energiahatékony címet pedig azok, amelyek a terveken és a pályázatokon túl megvalósított és lezárt energetikai beruházásokkal is rendelkeznek.

Áder János: Gyűjtsük a jó példákat!

A köztársasági elnök a nemzetközi energiatakarékossági világnapon rendezett gálán egyebek között kiemelte, hogy nagy hangsúlyt kell helyezni a köz- és magánépületek energetikai korszerűsítésére, a szárazföldi, a légi, a vízi közlekedés zöldítésére, a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználására.

Áder János szerint azért fontos a díjazása az energiatudatos, illetve az energiahatékony vállalkozásoknak, szervezeteknek és önkormányzatoknak, mert így lehetőség adódik a jó példák összegyűjtésére és a szemléletformálásra.

A rendezvényen összesen 154 díjat adtak át, megyei össze­hasonlításban a legtöbbet a Komárom-Esztergom megyei települések polgármesterei és képviselői vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában