kipróbálták

2019.03.09. 15:41

A sárisápi önkéntes lánglovagok internetes hirdetésben bukkantak rá az osztrák járműre

Éles helyzetben is felavathatták új Steyr tűzoltóautójukat a község önkéntes lánglovagjai, akik egy nap alatt két tűzesetnél is szolgálatot teljesítettek.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Ifj. Szabó Imre parancsnoktól megtudtuk, hogy járműparkjukat egy 29 éves, 22 ezer kilométert futott járművel bővítették, amely kétezer liternyi oltóvizet tud magával vinni.

– Mint más a családi autóját, a sok felszerelés miatt mi is kinőttük a korábbi kocsinkat. Mindig az adott riasztásnak megfelelően pakoltuk be a legszükségesebb eszközöket. Indokoltnak láttuk a váltást, a szeretett Mercedes TLF–1000-esünket a környei önkéntes kollégák vásárolták meg – mondta a parancsnok.

Az egyesületről

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp (ÖTES) 2016-ban alakult a lakosság védelme érdekében. Jelenleg szükség esetén Sárisáp vonzáskörzetében, így Annavölgyön, Dágon, Máriahalmon és Únyon teljesítenek önkéntes szolgálatot. Az egyesület a megalakulása után belevágott egy új tűzoltószertár építésébe, amelyet tavaly áprilisban avathattak fel. Mivel önfenntartó módon, önkéntesen működnek, ezért szívesen fogadják a lakosok felajánlásait és támogatásait is.

Az új gépjárműfecskendős járművet egy ausztriai tűzoltóság hirdetése alapján találták meg, majd a helyszínre utazva meg is vásárolták. A kocsi kétoldali gyorsbeavatkozó sugárcsővel rendelkezik, amellyel akár hatvanméteres távolságban égő tüzet is megfékezhetnek. Összkerék-meghajtású, differenciálzáras és ami a legfontosabb, kilenc személyt tud egyszerre szállítani.

– A férőhelyekből három légzőkészülék-tartós ülés, ami azt jelenti, hogy már vonulás közben be tudnak öltözni a tűzoltóink, és a tűzesetnél azonnal be tudnak avatkozni. Az autó ezenkívül rendelkezik beépített fényárboccal is, amely az éjszakai káresetek megvilágítását biztosíthatja.

Ifj. Szabó Imrétől megtudtuk: minden nap a munka után az első feladatuk az volt, hogy internetes oldalakon böngésszék a hirdetéseket. A levelezgetések és telefonálások után pedig rátaláltak a TLF–2000-re, amely azóta éles bevetésen is bemutatkozhatott.

Jól felszerelt az új autó (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában