gazdaság

2019.02.18. 22:24

Nem alkalmazzák a túlóratörvényt az esztergomi Magyar Suzuki Zrt.-nél

A parlamenti ülésről kivonultak és az esztergomi Suzuki-gyárhoz autóztak ellenzéki képviselők. A Suzuki képviseletében Ruska Viktória kommunikációs referens szólt a képviselőkhöz.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A parlamenti ülésteremból kivonult ellenzéki pártok képviselői azért utaztak hétfőn Esztergomba, hogy rávegyék a cég vezetőit: ne alkalmazzák a munka törvénykönyvének módosításait, azaz a 400 óra túlórát lehetővé tévő túlóratörvényt. Az ellenzék emellett az ellen is tiltakozott, hogy szerintük a Suzukinál fenyegetik a dolgozóikat, akadályozzák a szakszervezet létrejöttét.

Ruska Viktória, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs referense fogadta őket, aki elmondta: jelenleg is kétműszakos munkarendben, stabil munkaerő-állománnyal zajlik a termelés. Ez biztosítja, hogy a hazai és európai igényeket a Suzuki ki tudja elégíteni, hiszen a cég több mint 140 országba szállít az esztergomi gyárából gépjárműveket.

A szóvivő elmondta, hogy nincs szándék a törvény bevezetésére, ugyanakkor az idei béremelésről az egyeztetések folyamatban vannak, csakúgy, mint a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló juttatási csomag egyéb elemeiről. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a korábban is és jelenleg is hatályban lévő 250 órás túlórakeretet a vállalat nem használta ki eddig sem és nem tervezi ezután sem.

Az ellenzéki képviselők ennek ellenére beszélni szerettek volna a gyár döntéshozóival. Ketten bemehettek volna, de öten akartak tárgyalni, amit a cégvezetés elutasított. A gyár szóvivője hozzátette, hogy a vállalat vezetése sajnálja, hogy nem fogadták el a két fő részére szóló meghívást.

Az ellenzéki pártok képviselői a gyárba nem jutottak be, de rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak, ahol a felszólalók zöme azt mondta, hogy a Magyar Suzuki Zrt. szerintük a Fidesz stratégiai partnere és nem a magyar dolgozóké, illetve arról is beszéltek, hogy az esztergomi autógyárban szakszervezetet alakítani akaró dolgozó az állásával játszik. Céljuk, hogy tárgyalja újra a kormány a stratégiai megállapodást a Suzukival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában