leletek

2019.02.26. 17:24

Középkori városfalra és kútra bukkantak az esztergomi rekonstrukció során

Az esztergomi Simor János utcában a középkori Királyi városrész városfal maradványára is bukkantak.

P. O. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Esztergomban nemigen lehet a történelmi városrészekben úgy mélyépítést végezni, hogy a munkálatok során ne bukkanjanak a szakemberek valamilyen régészeti leletre.

Most is így történt, amikor a Simor János utcát, ismertebb nevén Piac utcát újították fel. A „Lábas-háznál” végzett közműfelújításnál megtalálták az egykori középkori Királyi városrész városfal maradványát és egy öt méter mélyen boltozattal lezárt kutat.

A „Lábas-háznál” végzett közműfelújításnál megtalálták az egykori középkori Királyi városrész városfal maradványát (Fotó: P. Z. / 24 Óra)

A lelet kapcsán a korábban e területen dolgozó Horváth István régész, nyugalmazott múzeumigazgató mondta el, hogy az a Szent István korából származó rész volt, ahol az udvarnokok laktak, s ahol a városfal mellett vizesárok is védte a helységet.

A most előkerült városfal és kút az egykori Szent Lőrinc plébániatemplom közelében volt. A Piac utcai felújítás során a feltárt középkori maradványok nyomvonalát megjelenítik majd a felszíni burkolaton, miként ez látható a szintén középkori Szent Lőrinc templom alaprajza esetében a közeli Széchenyi térnél.

Egy öt méter mélyen boltozattal lezárt kútra is bukkantak (Fotó: P. Z. / 24 Óra)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában